Yhteystiedot

Teuvo Roskala
Sävintie 65
38720 Vihteljärvi
0400 326635
http://www.roskala.com/
http://wihtis.com/
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskala
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskalaUutiset

15.10.2012Kurssi sojottaa kohti koillistaLue lisää »3.10.2012VaaligallupLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ensimmäinen valtuustokausi

Tiistai 21.3.2017 klo 20.42 - Valtuustoryhmän pj.

Viisi vuotta sitten olin tilanteessa, missä oli valinnan paikka. Siihen asti olin aktiivipolitiikan väistänyt, vaikka kyseistä lajia tiiviisti seurasinkin.

Silloin 2012 alettiin käydä kyläkoulumme päälle ja moinen meno ei sopinut ajatusmaailmaani alkuunkaan. Oli otettava haaste vastaan. Loppuvuodesta oli vaalit ja kylämme viidestä valtuutetusta 80 % oli vaihtunut. Neljä vasemman siiven edustajaa oli vaihtunut neljään Perussuomalaiseen. Se oli ns. Vihteljärveläinen jatkojytky.

 Nyt taas alkaa nousemaan pintaan ajatuksia siitä, että vain suuri on kaunista. Tarkoittaa selkosuomella sitä, että kyläkoulut nurin ja lapset keskustaan  opintielle. Vaikka siellä ei siihen edes tilaakaan olisi valmiina. Mutta kun kyläkoulujen kaatokiima valtaa mielen, niin reaaliteetit tuppaa unohtumaan.

Kaksi kyläkoulua kaatui tällä ensimmäisellä valtuustokaudellani. Kaikkeni tein niiden eteen, mutta ylivoiman edessä et mitään voi. Toinen maaseutua "puolustava" puolue unohti tässä kohtaa Santeri Alkion opit. Syytä ei ole kerrottu, mutta villejä veikkauksia on ilmassa.

Nyt ollaan tilanteessa, mikä on ollut oppineiden tavoitteena vuosituhannen alkupuolella. Itsekin ne paperit olen nähnyt. Joka ilmansuunnassa on kyläkoulu, jossa riittävästi oppilaita. Tämä on nyt toteutunut. Kaikkien neljän jäljellä olevan koulun oppilasennusteet näyttää kolmen-neljän vuoden päästä n. 40 + oppilasmääriä. Tarkoittaa, että ovat kolmiopettajaisia.

Tämän pitäisi nyt olla kaikkien mielen mukainen. Mitä vielä! Nyt on alettu tuoda julki, että kyläkoulut pitää lopettaa, ja kaikki oppilaat tuoda suurkouluun. Olkoot sitten luokkakoot mitä hyvänsä, opetuksen laadusta puhumattakaan. Juuri tuosta edellä kerrotusta johtuen.

 Koulupiirirajat käytiin läpi ja työryhmään kuuluin. Vihteljärven piiri laajeni merkittävästi. Pääosin Verttuun puolelta. Se tietää lisää oppilaita nyt ja jatkossa.

Kyläkouluissa on lasten hyvä olla ja opiskella. Ympäristö on turvallinen ja opetus laadukasta. Kaikki otetaan huomioon, ketään ei jätetä.

Kaiken tämän eteen Perussuomalaiset tekee töitä. Ainoa puolue, johon voit luottaa kyläkoulujen säilymisestä päätettäessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyläkoulut

Laurin koulun puolesta

Tiistai 18.10.2016 klo 16.29 - Valtuustoryhmän pj.

Allaolevan puheenvuoron käytin valtuustossa syyskuussa. Ei auttanut. Asia oli jo jossain aiemmin päätetty ja kiire oli kova. Vääränlaista asioidenhoitoa. Aina nopeus ei ole hyvästä, varsinkaan päätöksenteossa.
12.9.2016


         Laurin koulu


Elämme voimakkaasti muuttuvassa maailmassa. Sen jokainen voi todeta aukaistessaan television tai lukiessaan netistä uutisia. Tiedontulva on valtava. Tiedosta ei ole pulaa, on vain osattava erottaa mikä on oikeaa ja mikä väärää. Propagandaa ja trollausta on varsinkin somemaailma pullollaan.

 Laurin kyläkoulun kohdalla tuo yllä oleva ei pidä paikkaansa. Sen kohdalla voidaan puhua käänteisestä ilmiöstä. Tieto on pääsääntöisesti  ollut oikeaa mutta ongelmaksi on muodostunut sen saaminen.  Tällä hetkelläkin on monta kysymystä kyläläisillä mihin ei virkamiehet ja päättäjät ole pystyneet vastausta antamaan. Jokaiseen kysymykseen on kyllä vastaus olemassa. Se pitää vaan esiin kaivaa.

Viikonlopun aikana on tapahtunut dramaattinen muutos Laurin koulun oppilasennusteessa. Uusia oppilaita on tulemassa lähivuosina kymmenkunta, mahdollisesti enemmänkin. Oppilaita, jotka eivät ole oppilasennusteessa. Ala-Honkajoki  on herännyt eloon taistelemaan koulunsa ja kylänsä tulevaisuuden puolesta mistä hatunnosto korkealle! Ilman koulua kylän olomassaolon edellytykset heikkenee oleellisesti ja se taas on varsin tuhoisaa koko kaupunkia ajatellen. Kunta tarvitsee toimivat kyläkeskukset menestyäkseen.

Kyläkoulun remonttikustannukset on arvioitu n. 350 000-400 000 euron suuruiseksi. Tämän olen tarkistanut viime viikolla tilapalvelupäälliköltä. Pitää myös huomata että näissä projekteissa on mahdollisuus saada EU-rahoitusta ja talkootyön osuus voi olla huomattava. Kaikki selvitettäviä asioita. Joka tapauksessa kustannus lienee 3-4 % luokkaa Keskustan koulun vastaavaan verrattuna, jonka hintalappu on tällä hetkellä n. 10,5 miljoonaa. Siitä ei isompaa hälyä koskaan noussut.  Merkillinen asia, eikös vaan. J

Koulun sisäilma on tällä hetkellä hyvä. Mikrobihyökkäys on saatu estettyä mekaanisin toimin. Tilanne voi säilyä vakaana vuoden, kaksi tai viisi. Kukaan ei sitä pysty tällä hetkellä sanomaan.  Sisäilman tarkistus pitää tehdä niin kesä- kuin talvikaudellakin eli seuranta oltava.Tätä alapohjassa olevaa ongelmaa lukuun ottamatta koulu on hienossa kunnossa. Tällä hetkellä ilma on hyvää ja oppilaita riittävästi.

Kaikkien uusien esille tulleiden  tietojen ja selvittämättömien seikkojen johdosta ei pysty näin isoa ratkaisua kuin koulun sulkeminen tekemään tässä vaiheessa.  Ei missään nimessä tai sitten menee kyllä enemmän ruletin puolelle.

Esitän Laurin koulun lakkauttamispäätöstä  nostettavaksi pöydälle asian vaatimien lisäselvitysten vuoksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulu

Hapuan koulu sulkee ovensa

Maanantai 24.2.2014 klo 21.54 - T.Roskala

Niinhän siinä sitten kävi kuten pelättiin. Hapua ei kestänyt enää yhdeksänsiä pleijareita...vai monastiko on ollut pudotuspeleissä, taida muistaa kukaan tarkkaan.

 Järkipuhe ei tehonnut koska suuri on kaunista ja konklaavio runnoi päätöksen läpi selvin numeroin. 23-12 oli äänestyksen tulos.

 Nyt sitten nähdään kuinka isot säästöt siitä tulee. Hyvin todennäköisesti menee kulujen puolelle, koska kylätoimikunta lunastanee koulun muodolliseen euron hintaan ja kaupunki maksaa lämmityskulut ym. menot. Eli koulun lakkautuksella saadaan säästöpuolelle max. yhden opettajan palkka ja menopuolelle liki 30 oppilaan kuljetuskustannukset. Jälkimmäiset vie homman miinukselle tai sitten opettaja on nauttinut ministeritason palkkaa. Eli se niistä säästöistä...

 Toisenkin kerran jouduttiin äänestään. Perussuomalaiset ehdotti valiokunnan muodostamista selvittämään tätä ylenkin uutisoimaa kuumaa aihetta eli mitenkä oli mahdollista että teknisen lautakunnan kokouksessa oli lautakuntaan kuulumaton jäsen mukana päätöksenteossa.

 Se ei mennytkään yksimielisesti läpi eikä mennyt läpi alkuunkaan vaan hävisi äänestyksen selkein numeroin. Nyt se sitten etenee kaupunginhallitukselle joka alkaa asiaa setvimään.

 Tämä oli kyllä hyvin yllättävää, sillä olisi luullut kaikkien haluavan mahdollisimman puolueettoman ja tarkan tutkinnan asiassa. Ettei sitten huudeltaisi kylällä peräämme että hyvä veli järjestelmä rules. Sitähän me kukaan ei haluta missään nimessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulu

Kouluverkosto on säilytettävä!

Tiistai 11.2.2014 klo 20.41 - Sivistyslautakunnan jäsen T.Roskala

Vuosi on vaihtunut ja ollaan jo hyvässä vauhdissa uuttakin. Nopsaan ne menee ja tahti tuntuu vain kiihtyvän.

 Politiikassa ollaan myös saatu koneet käyntiin. Valtakunnan tasolla alkaa pää tuleen vetävän käteen kun peräseinä uhkaa tulla vastaan. Iänkaiken ei ikäviä päätöksiä voi lykätä, vaikka osa olisi valmis jo hankalimmat asiat testamenttaamaan tuleville päättäjille! Osa taas katsoo että nyt on viisainta karistaa pölyt jaloistaan ja suunnata alemmas eurooppaa. Niin se menee, tanssi hallituksessa kun kaikilla on omat askelmerkit.

 Paikallisesti pidettiin jo toinen sivistyslautakunnan kokous ja päähuomio kiinnittyi jälleen kerran kyläkouluihin, vaikka huomattavasti isompiakin summia kokouksen alussa käsiteltiin.

Hapuan kyläkoulun lakkauttaminen ensi syksynä oli esityslistalla  ja sehän ei hyvältä ratkaisulta tunnu. Omassa puheenvuorossani perustelin koulun jatkamista sillä että Hapualla on oppilaita selkeesti yli sovitun oppilasrajan joka on 25. Olkoonkin että niistä on puolet keskustan koulun listoilla. Kuitenkin he ovat fyysisesti Hapuan koulussa joka päivä oppia saamassa. Oppilaat ovat dysfasiasta eli kielellisistä erityisvaikeuksista kärsiviä. Pidän kaikkia oppilaita ja kansalaisia tasavertaisina ihmisinä, enkä pidä tälläisestä luokittelusta. Kaikenmaailman kikkakolmosilla saadaan oppilasmäärät näyttämään erilaisilta kuin ne aidosti on. Pitää myös ottaa huomioon miten erinomaisia tuloksia Hapulla ollaan saatu aikaan. Koulu ja ryhmät siellä on juuri oikeankokoisia dysfaatikoille.

Kannattaa ottaa myös huomioon että keskustan koulussa on alkamassa 7 miljoonan remontti ja väistötilat on edelleen osin hakusessa. Nyt ei pidä hötkyillä minkään toimivan kanssa. Hapua on hyvässä kunnossa verrattaessa nykyisiin julkisiin rakennuksiin Kankaanpäässä. Uusi peltikatto laitettiin juuri toissa kesänä.

Taloudellinen tilanne ei myöskään kannata tälläisiä kyläkoulujen lopettamisia. Niihin ei ole varaa  vaikka osalla tuntuu haluja olevankin. Viimeisin väitös (asiasta on monta tehty) oli summannut 270 lopetettua kyläkoulua ja 34 % oli menot lisääntyneet niissä kunnissa! Se niistä laskennallisista säästöistä.

 Lautakunta äänesti 5-3 sivistysjohtajan esityksen puolesta. Vastaan paikalla olevat Perussuomalaiset ja toinen Keskustalainen. Tästä asia etenee hallitukselle ja siitä valtuustoon. Nyt on Hapualaisilla se suuri momentum asioihin vaikuttaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koulu