Yhteystiedot

Teuvo Roskala
Sävintie 65
38720 Vihteljärvi
0400 326635
http://www.roskala.com/
http://wihtis.com/
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskala
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskalaUutiset

15.10.2012Kurssi sojottaa kohti koillistaLue lisää »3.10.2012VaaligallupLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tilinpäätöspuhe

Maanantai 29.5.2017 klo 22:18 - Valtuustoryhmän pj.

Tilinpäätöspuhe 29.5.2017


Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja virkamiehet, läsnäolijat.

Vanhan valtuuston viimeinen tilinpäätöspuhe. Pääosin positiivinen joskin miinustakin löytyy.  Sellaista elämä on.

Kulunut vuosi jatkoi samaa rataa kuin lähivuodetkin . Plus merkkistä tulosta tahkottiin. Kun Perussuomalaisista tuli suurin valtuustoryhmä 2012 kuntavaaleissa, kaupungin rahankäytössä tapahtui oleellinen muutos.  Alettiin elää suu säkkiä myöten ja saatiin talous tasapainoon. Kiistämätön tosiasia. Jatkossakin pitää tarkkaan harkita jokaisen viran ja toimen kohdalla täytäntöönpanoa ja valita aina paras vaihtoehto, ei sopivin.

Velkamäärä jatkuu kasvuaan, pakon sanelemana. Rakennuskanta on tullut tiensä päähän ja monin kohdin sitä on ollut pakko remontoida ja ihan uuttakin rakentaa. Harmillista kyllä, kaikissa kohdissa ei uudisrakentaminen onnistu. Siitä kiitos järjettömyyksiin menneelle suojelukohde ohjelmalle. Liikuntakeskus hyvä esimerkki.  Suunnilleen samalla rahamäärällä olisi voitu rakentaa ihan uusi  ja nykyaikainen urheilupyhättö. Sen sijaan nyt saadaan vain uusi tekniikka ja sisus, ulkokuori jää paikalleen.  Sen puoli vuosisataista juhlaa saamme viettää vielä tulevan valtuustokauden aikana. Näinköhän uimahalli kestää 100 vuotiaaksi, mikä nyt varmaan tavoite pitää olla kun iso remontti tehdään.

Kokonaisuutena kulunut valtuustokausi on voittomerkkinen, kuten alussa jo mainitsinkin.  Kiperin tilanne oli heti kauden alkupuolella, kun maksukyvytön naapurikunta Lavia joutui isojen ratkaisujen eteen.  Itsenäisen kunnan tie oli kaluttu loppuun eikä sen hetkinen valtiovalta antanut armoa. Toinen puoli kuntalaisista halusi meidän kanssa pakkoavioliittoon, toinen puoli Poriin. Tase oli 5 milliä miinuksella, velkaa vajaat kuusi miljoonaa, laskeva asukasluku, työikäisen väestön dramaattinen lasku ja väestön ikääntyminen suurimmat ongelmat. Näin sanoi FCG:n selvitysraportti.  Tämä ratkaisi kantamme, sillä hallitsemme talousluvut. Johtuisiko suuresta yrittäjien määrästä ryhmässämme. Samaan ratkaisuun päätyivät  myös Demarit ja Kokoomus.  Paljolti tämän raskaan ratkaisun ansiosta olemme edelleen itsenäinen kunta.

Mikäli neuvotteluehdot olisivat olleet samat kuin Porilla, olisimme varsin todennäköisesti tehneet erilaisen ratkaisun.

Toivon mukaan tästä otetaan opiksi tulevissa liitosneuvotteluissa. Sooloilu ei kannata. Paras lopputulos saadaan kun kaikki puolueet alusta asti on samalla puolella nuotiota.

Kolauksiakin tuli matkan varrella. Kaksi kyläkoulua lakkautettiin ja VOKki tuli Niinisaloon. Viime mainitusta tulee selvää rahanmenoa kunnalle, väännellään lukuja sitten mihin suuntaan tahansa ja koulujen lakkauttaminen taas uhkaa kylien elinvoimaisuutta jatkossa. Kylissä pitää olla koulu ja kauppa, jotta se virkeänä säilyy. Ennen tuohon litaniaan lisättiin vielä posti ja pankkikin, jopa postipankkikin paikoin, mutta nyt näitä ei tahdo enää löytää edes taajamistakaan. Kehitys ei aina mene hyvään suuntaan ja kohtelee kaikkein kaltoimmin kuntia, missä väestön ikärakenne on vanhusväestö painotteinen.

Vaalit pidettiin puoli vuotta myöhässä ja ehkä siitä johtui se likasankojournalismi, mitä yllättäen esiintyi vaalien jälkeen suurimman puolueen taholta. Räävittömiä kannanottoja ilman faktapohjaa, suoranaista ivailua. Toivon mukaan ei enää toistu tulevissa vaaleissa.

Uusi valtuusto kokoontuu Juhannuksen alla ja toivotan sille kaikkea hyvää. Ajat ei helppone täällä karuilla kangasmailla kun uusi maakuntamalli astuu esiin.  Meidän pitää Pohjois-Satakunnan hyvinvointia puolustaa yksissä tuumin. Kaikki puolueet yhdessä. Tammikuun vaalit ensimmäinen selvä virstanpylväs.

Perussuomalaiset hyväksyy vuoden 2016 tilinpäätöksen.

Toivotan omasta ja valtuustoryhmämme puolesta kaikille parasta mahdollista kesää ja onnea uudelle valtuustokaudelle. Muistakaa pitää itsestänne ja läheisistänne hyvää huolta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lavia

Liitos vai ei?

Maanantai 24.3.2014 klo 22:57 - T.Roskala

 Mielenkiintoinen ilta takana uudessa upeassa auditoriossa. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Velkarahallakin, vaan ei naapurin pollella.

 Varsinainen kokous kesti kymmenen minuuttia. Pari etukäteen päätettyä asiaa ja sitten erä jo edellisistä valtuuston kokouksista tuttua -vettä kengässä- leikkiä. Käytävään ja sisälle.

 Kiitettävästi oli osallistujia paikalla. Ilmeisesti molempien mahdollisten liitoskuntien valtuustot ja muutama viranhaltija ja muu silmäätekevä. Kuten pj. totesi, avoin mutta suljettu kokous.Diplomaattinen sanonta :)

 FCK:n konsultti esitteli ensin selvityksen minkä he toimeksiannosta olivat tehneet ja mikä nyt on kaikkien nähtävillä netissä. Hyvää työtä Riitalta ja kumppaneilta. Realismia.

 Paljon olisi paperissa kohtia mistä pitäisi neuvotella mutta se onkin nyt myöhäistä! Pieni työryhmä on asiaa käsitellyt ja siellä on asioiden eteenpäin vieminen ollut hankalaa. Ainakin, jos ei ole poliittista tukea ollut tarpeeksi takana.

 Tässä on kyllä varsin erikoinen marssijärjestys nyt menossa. Ensin olisi pitänyt tehdä tämä selvitys, sitten laaja kansalaiskeskustelu ja  tietenkin myös pari, kolme tälläistä yhteistilaisuutta. Sen jälkeen paperia fiksattu, uudestaan yhteisvaltuustoiltaan ja sitten vasta vikojen korjausten jälkeen valtuustoäänestyksiin.

 Aikapula uhkaa nyt vesittää koko homman. Vaikka aikaa olisi ollut melkein rajattomasti kun olisi alettu ajoissa hommiin. Viime kesänä esimerkiksi?

 On erittäin turhauttavaa esittää muutosehdotuksia jos ei valmiiseen paperiin pääse enää tekemään tarpeellisia muutoksia. Ja kyllähän niitä siellä on. Kaikkien ja kaikkia toiveita ei voi luonnollisestikaan toteuttaa, mutta kultainen keskitie olisi varmaan löydettävissä.

 Keskitie kyllä on löydetty. Varmaan liiankin keskeltä ;) Mutta valitettavasti se ei ole kultainen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lavia