Yhteystiedot

Teuvo Roskala
Sävintie 65
38720 Vihteljärvi
0400 326635
http://www.roskala.com/
http://wihtis.com/
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskala
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskalaUutiset

15.10.2012Kurssi sojottaa kohti koillistaLue lisää »3.10.2012VaaligallupLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vaalit

Maanantai 30.3.2015 klo 21:38 - Teuvo Roskala

19.4 ja 15

Siinä maagisia lukuja, jotka pitkälti on hallinnut viimeisten kuukausien aikana elämää.

Ensin mainittu numeropari on vaalipäivä, jonka jälkeen meno Suomessa muuttuu selkeästi verrattuna tähän viime vuosien tuskan täyttämään aikajanaan.

Jälkimmäinen numero 15 on Satakunnan vaalipiirin kansanedustaja ehdokkaan Jari Koskelan numero. Häneen on ladattu suuret odotukset eikä suotta. Lukenut mies, jolla on vahva yrittäjätausta. Juuri ne ominaisuudet, joita nyt tarvitaan. Vahvaa johtajuutta, jotta saadaan yrityselämä pyörimään ja työllisyystilanne parempaan päin. Vienti vetämään ja maaseutu pysymään asuttuna. Niin meille kuin tuleville sukupolville turvallinen Suomi. 

 Ehdokkaan läpipääseminen vaatii hurjasti töitä. Myös tukijoukoilta. Meillä on Jarin takana todella iso tiimi. Varmaankin pari tusinaa . Muutama jatkuvasti mukana josta iso hatunnosto heille. Talkootunteja tulee tuhansittain. Jo tässä vaiheessa on käyntejä erilaisissa tapahtumissa kymmenittäin ja edessä tiivis loppuohjelma. Makkaraa tuhansittain, karkkipusseissa vielä yksi nolla perään. Rairuohoista jo suurin osa jaettuna.

Kyllä se tästä suttaantuu. Nyt pitää vielä tsekata viestit kännykästä. Puheluja tänään 78 joista normityöhön liittyviä kolmannes eli hektistä on, mutta antoisaa!


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalit

Puolimatkan krouvissa

Tiistai 6.1.2015 klo 19:04 - Valtuutettu Roskala

 Vuosi vaihtui että hempahti ja samalla ensimmäinen valtuustokauteni saavutti keskikohtansa. Pari vuotta on istuttu ja pari on jäljellä. Pienen väli-inventaarion aika siis.

  Erilaisissa luottamustehtävissä on tullut mukana oltua jo nuoresta pitäen. Kylätoimikunnassa ja yrittäjissä, tielautakuntia ja autopuolen luottamushommia, noin tiivistäen.

 Kyläkoulumme päälle langennut lopetusuhka toi sitten mukaan varsinaisen poliittisen toiminnan jolta olin onnistunut pysymään sivussa puoli vuosisataa.

 Koulut onkin ollut näkyvässä osassa tämän ensimmäisen parin vuoden aikana. Positiivista on se että ollaan onnistuttu toimiva kyläkouluverkko säilyttämään Kankaanpäässä. Vielä kun oppilasennusteet näyttää positiivista suurimmalla osalla kyliä, on aihetta tyytyväisyyteen. Myös keskuskoulun remontti on saatu alkuun vaikka siitä hirmusen kallis pieti onkin tulossa. Kuten hieman osattiin ounastella, ei taida edes kymmenen milliä siihen riittää. Noh, halvalla ei yleensä saa hyvää ja jos tällä nyt mennään taas reilut 50 vuotta, ei kustannus ole vuotta kohden "kuin" 200 000 euroa! Plus rempat joita tulee jossakin vaiheessa, toivon mukaan ei seuraavina parina vuosikymmenenä.

 Koulupuolelta tulee sitten suurimmat takapakitkin, kärkenä luonnollisesti Hapuan lakkauttaminen. Se olisi saanut kyllä jatkaa eteenpäin , koska konsepti hapuan lapsien ja dysfasialasten kanssa pelitti erinomaisesti. Se herätti kyllä ihmetystä että miksi Keskusta sen halusi nyt kaataa, kun puolitoista vuotta aiemmin halusi koululle uuden 70 000 euron peltikaton. Ja sai sen. Kohtuu arvokas katto tuolle ajalle koska ei myydessä siitä saa takaisin kuin murto osan. Kauaskantoista asioiden hoitoa?

 Narvi oli jo lakkautettu kun ruoriin pääsimme ja nyt se jo myytiinkin. Pilkkahintaan, sillä siitä olisi saanut erinomaisen päiväkodin lapsille. Mutta kun konsulttifirma lyö millin korjauslapun kylkeen, homma tyssää siihen. Eiköhän tuon olisi sadalla tonnilla saanut siihen kuntoon, että siellä olisi taas vuosikymmen tai kaksi mennyt heittämällä. Jossain vaiheessa tulee eteen sekin aika, että joudutaan tyytymään hieman vaatimattomampiinkin tiloihin. Eikä tuo aika välttämättä ole enää kaukana.

   Ison plussan saa valtuusto kun onnistui säilyttämään taloushallnnon Kankaanpäässä. Kovasti taitoa-hanketta ajettiin läpi, mutta järki voitti. Perusjärki.

  Sama perusjärki oli sitä mieltä ettei kannata tehdä lennossa itsemurhaa ja ottaa jo köydessä kiikkuvaa Laviaa mukaan niillä ehdoilla mitä oli tarjolla. Se olisi tiennyt automaattisesti sitä, että parin vuoden sisällä olisi Pori-kilpiä propattu jo kaupungintalon seinään. Nyt saimme puolentoista tuhatta Lavialaista tyytyväiseksi ja 500 euroa verorahoja taskuun vuoden lopuksi jokaiselle. Ei ihme jos vetää suuta hymyyn. Loput vajaa parisataa kun vielä saavat luvan Porin päästä, niin saadaan viedä Porin kyltti melkein Rantasen nahkajalostamolle asti. Se olisi sitten: BINGO!

 Lähiruokaa kouluihin, kadunpätkien rakentamisia, pöytäkirjoja reaaliajassa ja montaa muuta aloitetta on myös keritty jo tekemään. Ja nyt vasta tuntuu että vauhtiin ollaan pääsemässä. Homma on opittu ja tulosta tulee. Talouskin saatu tasapainotettua kohtuullisesti, joskin tarkkana pitää olla koko ajan ja yhdistämisiä hyödyntää maksimaalisesti. Niin yksilö kuin kuntatasollakin.

 Aikaa tämä politiikan teko ottaa mutta kyllä se antaakin. Runsaasti hyviä ystäviä ja kokemuksia. EU parlamentissakin on tullut jo kahdesti käytyä ja muutama meppi tavattua. Samoin puolueen tilaisuudet on vieneet niin Helsinkiin kuin Joensuuhun, Ouluun kuin pitkin Satakuntaakin luonnollisesti. Ja nyt kevään tullen vasta ralli alkaakin, kun oman kylän pojasta tehdään valtiomiestä! Siinä tulee juotua ja tarjoiltua kahvia kuppi jos toinenkin. Ja eiköhän jonkun sortin makkarasirkus meilläkin ole, siellä ja täällä. Onhan nämä palvaajasuvut pitkälti Vihteljärveltä lähtöisin olevia.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuusto

Verotus taitekohdassa

Maanantai 24.11.2014 klo 19:48 - valtuutettu Roskala

 9.11.2014

 Verotus on nyt tullut taitekohtaansa. Niin kunnissa kuin valtiontaloudessakin. Tämä alkaa olla nyt se piste, jonka yli mennessä etumerkki muuttuu  -merkkiseksi. Harmaa talous voimistaa otettaan.

 Miksi meillä Kankaanpäässä pitäisi jälleen nostaa veroja? Siksi, että valtionosuudet kunnille pienenee vuosi vuodelta.

 Miksi ne pienenee? Siihen on monta syytä enkä ala niitä nyt kaikkia tässä luetteloimaan. Isoimpana ylisuureksi lihotettu julkinen sektori jonka seurauksena saamme kantaa vettä vuotavalla saavilla varmaan hamaan tuomiopäivään saakka .Viennin hiipuminen vaatii pienentämään julkista taloutta ja nopeasti. Ei soi sahat entiseen malliin, eikä Nokian uutuusmalleja enää jonoteta yön yli kauppakeskuksissa. Ei voida odottaa tulojen kasvua, vaan menot on sopeutettava tulojen mukaan. Menopuolella on paljonkin karsittavaa, niihin en tässä näin Joulun alla puutu ettei tule kenelläkään paha mieli. Netistä löytyy tarkennuksia kyllä.

Kiinteistöverojen korotusta ajetaan läpi vanhanaikaisella ja hyväksi havaitulla numerokikkailulla. Esim. vakituiselle asumiselle esitetään 0,09 % korotusta, mikä kuulostaa varsin pieneltä korotukselta. Tosiasiassa siinä esitetään neljänneksen eli 25 % korotusta!! Jätetään ne nollat ja pilkut pois ja otetaan käytännön esimerkki. Naapurisi vuokraa sinulle muutaman kymmenen aarin kivisen maatilkun jonne kylvät ruista. Vuokraksi sovitaan 36 säkkiä jyviä vuodessa. Ja heti puintien jälkeen tämä vuokraisäntäsi ilmoittaakin että vuokra onkin nyt 45 säkkiä! Järkeilet päässäsi että 9 säkkiä lisää on neljännes 36 säkistä. Eli vuokranmaksu nousee kertalaakista neljänneksen eli 25 %.  Ei tunnukaan enää niin pikkusummalta…..

 Nyt on tämä verotuksen jatkuvan kiristämisen tie kuljettu loppuun. Niin meillä kuin koko valtakunnassa. Jos tästä suosta halutaan tosissaan nousta, niin on pureuduttava rakenteisiin. Sitä on nyt toisteltu vuodesta toiseen, mutta käytännössä ei mitään tapahdu. Missä on ne kunnillekin luvatut byrokratian purkamiset? Taisi mennä Jykän salkussa Brysselin torille.


 ”Tapa talonpoika päivässä” oli Arvo Salon lanseeraama slogani takavuosina. Hyvin onkin paikkansa pitänyt, sillä maatilojen määrä on räjähdysmäisesti pudonnut. Iso kiitos siitä kuuluu myös EU:lle.

 Nyt pitää tämä iskulause sovitella ajan henkeen sopivaksi.

 
 Miltä kuulostaisi…” Vähennä virka viikossa, toimi tarvittaessa ”. Eli byrokratiaa ja päällekkäistä hallintoa on karsittava mahdollisuuksien mukaan. Niin pääkallon paikalla kuin maakunnissa. Niihin talkoisiin pitää osallistua jokaisen, puoluekantaan katsomatta.

 Mistäkö sitten rahat tilalle kun veroja ei enää voi nostaa? Niiden säästöjen keksiminen ei ole meidän päättäjien pääasiallinen tehtävä. Sitä varten meillä on päteviä virkamiehiä jotka on tämän himmelin aikanaan  rakentaneetkin. Hyviä neuvoja toki voimme antaa pyytämättäkin.

 Jos virkojen ja vakanssien yhdisteleminen etenee turhan  hitaasti, on muitakin keinoja.  Velan otto luonnollisesti yksi, mutta kovasti alkaa olemaan limiitit jo ennestään pakkasella. Velka on veli otettaessa, mutta maksettaessa…niin…onko se serkku vai peräti pikkuserkku Porista. Joka tapauksessa kansaa ei voi veroilla loputtomiin rangaista. Amerikan vallankumous alkoi 1700-luvun lopulla juuri verotuksesta ja turhasta sääntelystä johtuen.

Lomautus on yksi keino, mitä tälläkin hetkellä joudutaan käyttämään monessa firmassa niin meillä kuin muualla.Omakohtaista kokemusta on siitä tälläkin hetkellä.  Se ei saa olla mikään mörkö eikä kunnat  saa sen suhteen olla mikään suojavyöhyke.  Ensin pitää karsia väkeä mistä voidaan, sitten lomautetaan ja vasta viimeisenä tulee verojen korotukset. Tämän pitää olla marssijärjestys. Ei yksityiset firmatkaan voi rahapulan iskiessä mennä asiakkailta tai kuntalaisilta keräämään lisää rahaa jos ei ole antaa mitään vastiketta sille. Kyllä silloin pitää pureutua rakenteisiin.

  Nyt kun vuodenvaihteessa on vielä  tulossa pakollinen 30 euron ekomaksu, olisi kohtuutonta mennä nostamaan vielä verojakin.

Ehdotan että emme nosta kiinteistöverotusta Kankaanpäässä muuta kuin valtion määräämään minimitasoon. Tarkoittaa sadasosaprosentin nousua sekä vakituisessa että muun asumisen kohdalla, mikäli oikein olen tulkinnut kaupunginkamreerin sinänsä ansiokkaasti tekemää selvitystä laista ja velvotteista kiinteistöverojen suhteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verot

Vaaleista vaaleihin

Maanantai 27.10.2014 klo 21:20 - Teuvo Roskala

 Pimeyden ytimessä aletaan olla. Kellot käännettiin ja päivänsydän lyhenee lujaa vauhtia molemmista päistä. Tietää Joulun tuloa samalla, mikä positiivista.

 Syksy on syyskokousten aikaa ja niitä on ollut ja on vielä jäljelläkin. Asioita pannaan järjestykseen. Sama tilanne vaalirintamalla. Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään ja varsinainen äänestyspäivä on marraskuun 9. Liputuspäivä mikä sopii minullekin oikein hyvin :)

  Vaikeat vaalit äänestäjälle kun vertaa vaikka eu-vaaleihin. Kirkko on vuosi vuodelta löysentänyt linjaansa ja sitä myötä katoaa kirkollisverojen maksajatkin. Viimeksi eilen erosi 1000 ja toinen tonni tänään kun Vantaalaiset keksi että kirkon pitää olla esillä seksimessuilla. Justiinsa. Kas kun eivät jalkautuneet Reeberbahnille. Siihen kun lisätään arkkipiispa Mäkisen möläytykset Pori Jazzin aikoihin, ei tarvi ihmetellä jos kirkko menettää suosiotaan. Ja nopeaa tahtia. Pienessä ajassa on lähdetty mukaan markkinahumuun ja seuraukset näkyy. 

  Katolilaisuus ja ortodoksit nostaa tällä menolla nopeasti kannatustaan. Kirkon pitää palata sille tielle millä se on ollut vuosisadat. Silti voi hyväksyä naispapitkin, kunhan ei hyväksy neutraalia avioliittolakia. Ja tärkeintä on että äänestää aina kun voi eikä pidä sotkea puoluepolitiikkaa nyt seurakuntavaaleihin. Parhaat menkööt läpi. Oli sitten millä listalla hyvänsä.

 Keväämmällä onkin sitten ne isot vaalit missä punnitaan Suomen tulevaisuus. Raju pitää olla kurssin käännös, jos meinataan maa vielä pelastaa. Niin tehokkaasti se on upotettu tällä vuosituhannella.

 Niihin palataan sitten hieman myöhemmin. Nyt on viisi ehdokasta Kankaanpäästä ja kaikki ei edes ole ehdokkaitaan vielä paljastaneet. Aika kisa tulee oleen äänistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit

Eteenpäin sanoi Mannerheim

Keskiviikko 27.8.2014 klo 23:22 - T.Roskala

Paljon on vettä virrannut Thamesissa sitten edellisen päivityksen. Valioliigakin alkanut, mutta jätetään se myöhemmäksi.

Politiikan auvoisella saralla on ollut varsin hiljaista kesäaikana. Liiankin, sillä ote on päässyt taas kirpoamaan ja virkakoneisto ruosteessa kuin 60-luvun pitkälapainen Homelite suulin nurkassa.

 Päiväkoti touhu onneksi saatiin ajoissa kuriin ennenkuin isompaa vahinkoa pääsi tapahtumaan. Hilkulla oli ettei rahaa palanut taas krinnikaupalla. Ei vaan pelitä tämä tiedonkulku virkakoneistolta päättäviin tahoihin. Ei kyllä pelittänyt koululaisten vanhemmillekaan, kun koulut taas alkoivat. Muutama napero odotteli turhaan kyyditystä kun aikataulutukset sekaisin. Ei ihme, jos moni vanhemmista otti isoa pulttia. Toivon mukaan vuoden päästä jo saataisiin homma toimimaan. Pitänee antaa enemmän keppiä kun porkkana ei tunnu tehoavan?

Paljon puhetta herättäneessä yksityistieasiassa tieto taas kulki turhankin nopeasti. Tai turhan virallisesti. Syrjäkulmien mummat oli kauhuissaan kun Itella ( ex-posti, tuleva posti) kantoi laatikkoon ilmoituksen missä kerrottin päätöksestä määrättyjen teiden aurauksen loppumisesta. Vasta lopussa oli maininta että päätökseen voi hakea muutosta sosiaalisin perustein. Olisi ollut huomattavasti fiksumpaa lähettää kirje pehmeämmällä tyylillä ja jättää se vallan lähettämättä ikääntyneille kansalaisille jotka tulevat aurauksen saamaan jatkossakin. Turhaa huolta ja murhetta tuli nyt ja tekninen keskus tukkeutui huolestuneista kyselyistä.

 Hallikauppaa tehdään edelleen kaupungin suuntaan mutta siinä kyllä kuuro taluttaa sokeaa. Velkainen auttaa velkaista? Ei tunnu kestävän kehityksen kuningasidealta.

 Kankaanpään Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Jari Koskelan vaalikampanja potkaistiin käyntiin hyvin näyttävästi. Hörhiäisviikonloppuna valjastettiin Tiimarin jäljiltä tyhjillään olevat tilat hyötykäyttöön ja väki tykkäsi. 60-luvun hittibiisien siivittäminä kiinnostus oli mitä melkoisin. Laulava pastori ei pettänyt :)

 Nyt vedetään lauantaina 30.8 minikiertue lähialueella seuraavalla aikataululla:

 Kokemäki 10.00-11.00
 Harjavalta 11.15-12.15
 Merikarvia 13.30-14.30

 Tervetuloa kuuntelemaan mitä meillä Kankaanpään Perussuomalaisilla on antaa Satakunnan ja Suomen parhaaksi. Nimenomaan tässä järjestyksessä!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit

Lisää santaa, keskustan teillekin?

Maanantai 9.6.2014 klo 22:35 - T.Roskala siv.lautakunnan jäsen

 Aika on kuluvaista. Pitkälti toista kuukautta edellisestä blogista ja yhtäkkiä taas tapahtuu joka rintamalla. Pitää mielen virkeänä ;)

 Paikallislehti pysäytti heti pääkirjoituksessaan joka oli otsikoitu : "Kyläkoulut välttyvät hetkeksi Kankaanpäässä leikkurilta". Jos tuo ei ole asenteellinen kirjoitus, niin mikä sitten? Juuri kun on saatu päättäjien kesken yksimielisyys, ettei tällä valtuustokaudella kosketa enää kouluverkostoon kunhan vaan kriteerit täyttyy ( hyväkuntoinen koulu+ tarpeeksi oppilaita) , niin media ottaa omia linjauksiaan. Ei hyvä, ei.

 Honkajoki "pääsi" Vimpelin kera iltauutisiin asti, mutta ei takuulla kumpikaan sitä riemumarssiksi kokenut. Sen tämä ainakin on opettanut, ettei kyläkoulujen lopettamisella kunnan taloutta pelasteta. Niin Lavia kuin Honkajokikin kun on ne lopettaneet.

 Ehei, kyllä tämä vaatii rankempia toimenpiteitä eli rakenteisiin pureutumista. Sinänsä jännä juttu että paikallinen aviisi keskittyi taas kerran kouluihin vaikka niiden osuus 3,5 millin säästöpotissa on laskennallisesti vain viidennes ja todellisuudessa muutaman prossan luokkaa, pyöritteli lukuja miten päin hyvänsä.

 Toinen hiuksia nostattava juttu on tämä Justeerin ryhmiksen ympärille muodostunut, farssin piirteitä saava näytelmä. Huomenna kokoontuu sivistyslautakunta ja sille ei asiasta ole tähän päivään mennessä tullut minkäänlaista tiedonantoa. Ei, vaikka se olisi ensimmäinen virallinen päätöksentekoelin minkä pitäisi ottaa asiaan kantaa. Ja jo maaliskuun puolivälissä on hajuhaittoja tutkittu ja ryhmis päätetty pistää käyttökieltoon kesäkuun alusta. Tämä asia on esimerkki kaupunkimme päätöksentekokulttuurista. Siitä kulttuurista minkä muuttamiseen on nyt tehty töitä tosissaan tämä valtuustokauden alku ja jatkossa on vaan lisättävä kierroksia! Ei veronmaksajien rahoja voi hussata mielin määrin iänkaiken kaikenmaailman parakkikyliin. Nyt on otettava järki käteen päätöksenteossakin.

 Päivän kliimaksina saatiin vielä hyvin yllättävä äänestystulos. Politiikka todella pitää mielen virkeänä, kesälläkin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunta

Ei kuntaliitosta Lavian kanssa

Torstai 24.4.2014 klo 0:22 - Valtuutettu T.Roskala

Hieman erilainen päivä illassa. Jo aamusta tunsi että kyllä tämä päivä erilainen on kuin normaali valtuuston kokous. Olihan päätettävä niin iso asia etteivät kokeneemmatkaan valtuutetut vastaavaa muistaneet.

 Kovasti oli asian tiimoilta yhteydenottoja suuntaan ja toiseen. Varmaan tuhansia puheluita, tapaamisia ja keskusteluja jos kaikki yhteen laskettaisiin.

 Jämin traaginen tapahtuma kyllä hieman kovinta hurmosta laski puolin ja toisin ja asetti äänestyksen oikeisiin mittasuhteisiin. Vaikka kuntien yhdistymiset tai yhdistymättä jäämiset isoja ja merkittäviä asioita ovatkin, niin elämä jatkuu niiden päätösten jälkeenkin. Jämillä se ei sitä valitettavasti tehnyt 8 nuoren ihmisen kohdalla.

 Itse kokous eteni sutjakkaasti, mitä nyt normi nokituksia hieman alussa ja lopussa vanhojen veteraanien kolistellessa sapeleitaan. Verryttelyä...maybe..

 Äänestystä edeltävät puheenvuorot ei isoja yllätyksiä tuottaneet. Kaikilla oli halu tehdä yhteistyötä Pohjois-Satakunnan hyväksi ja niinpä talousasiat nousi pääosaan. Osa arvosti virtuaalieuroja, suurimmalle osalle tärkeimpiä oli käsin kosketeltavat kolikot ja setelit.

 Demareilla oli selkeä johdonmukainen linja koko liitosprojektin ajan. Talous ratkaisi sielläkin. Kokoomus piti myös luonnollisesti kiinni realistisesta näkemyksestä eurojen suhteen. Hallituksen pj. oli eri linjoilla ja se sekoitti ilmeisesti mediankin laskelmat koska tämä näkemys oli julkinen hallituksen äänestyksen myötä. Saattoi toki sekoittaa kertoimia muuallakin...

 Perussuomalaisilla oli yhtenäinen näkemys kokoukseen mennessä mutta äänestyksessä tuli yksi poikkeama polulta. Tutkimattomia on Herran tiet. Tosin muutaman minuutin oli ennen äänestystä suurimmalla osalle epäselvää että äänestetäänkö juuta, jaata, kyllää vai eitä. Sen verran vauhdikkaasti tarjoiltiin eri vaihtoehtoja eri muodoissa.

 Keskusta oli perinteiseen tapaan jakautunut jo hyvissä ajoin. Pääosin olivat liitoksen puolesta. Vasemmistoliitto oli myös puolesta  kuten yksinäiset vihreiden ja kristillistenkin valtuutetut.

  Mika laski äänet ja valtuuston pj. totesi että äänet menivät 21-14 liitosta vastaan.

 Nyt jatketaan tällä samalla Kankaanpäällä ja Laviakin on aina Lavia. Niin kuin Sävi on sävi ja Suodenniemi on Suodenniemi.

 Yhteistyötä jatketaan ja mahdollisia vapaaehtoisia yhdistymisiä muihin tutkitaan koko ajan aktiivisesti. Pääasia että pistämme talouden kuntoon. Toista esimerkkiä kriisikunnaksi ajautumisesta ei tämä seutukunta enää tarvitse. Herätys lienee kaikille ollut tarpeeksi karu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liitos

Liitos vai ei?

Maanantai 24.3.2014 klo 22:57 - T.Roskala

 Mielenkiintoinen ilta takana uudessa upeassa auditoriossa. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Velkarahallakin, vaan ei naapurin pollella.

 Varsinainen kokous kesti kymmenen minuuttia. Pari etukäteen päätettyä asiaa ja sitten erä jo edellisistä valtuuston kokouksista tuttua -vettä kengässä- leikkiä. Käytävään ja sisälle.

 Kiitettävästi oli osallistujia paikalla. Ilmeisesti molempien mahdollisten liitoskuntien valtuustot ja muutama viranhaltija ja muu silmäätekevä. Kuten pj. totesi, avoin mutta suljettu kokous.Diplomaattinen sanonta :)

 FCK:n konsultti esitteli ensin selvityksen minkä he toimeksiannosta olivat tehneet ja mikä nyt on kaikkien nähtävillä netissä. Hyvää työtä Riitalta ja kumppaneilta. Realismia.

 Paljon olisi paperissa kohtia mistä pitäisi neuvotella mutta se onkin nyt myöhäistä! Pieni työryhmä on asiaa käsitellyt ja siellä on asioiden eteenpäin vieminen ollut hankalaa. Ainakin, jos ei ole poliittista tukea ollut tarpeeksi takana.

 Tässä on kyllä varsin erikoinen marssijärjestys nyt menossa. Ensin olisi pitänyt tehdä tämä selvitys, sitten laaja kansalaiskeskustelu ja  tietenkin myös pari, kolme tälläistä yhteistilaisuutta. Sen jälkeen paperia fiksattu, uudestaan yhteisvaltuustoiltaan ja sitten vasta vikojen korjausten jälkeen valtuustoäänestyksiin.

 Aikapula uhkaa nyt vesittää koko homman. Vaikka aikaa olisi ollut melkein rajattomasti kun olisi alettu ajoissa hommiin. Viime kesänä esimerkiksi?

 On erittäin turhauttavaa esittää muutosehdotuksia jos ei valmiiseen paperiin pääse enää tekemään tarpeellisia muutoksia. Ja kyllähän niitä siellä on. Kaikkien ja kaikkia toiveita ei voi luonnollisestikaan toteuttaa, mutta kultainen keskitie olisi varmaan löydettävissä.

 Keskitie kyllä on löydetty. Varmaan liiankin keskeltä ;) Mutta valitettavasti se ei ole kultainen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lavia

Hapuan koulu sulkee ovensa

Maanantai 24.2.2014 klo 21:54 - T.Roskala

Niinhän siinä sitten kävi kuten pelättiin. Hapua ei kestänyt enää yhdeksänsiä pleijareita...vai monastiko on ollut pudotuspeleissä, taida muistaa kukaan tarkkaan.

 Järkipuhe ei tehonnut koska suuri on kaunista ja konklaavio runnoi päätöksen läpi selvin numeroin. 23-12 oli äänestyksen tulos.

 Nyt sitten nähdään kuinka isot säästöt siitä tulee. Hyvin todennäköisesti menee kulujen puolelle, koska kylätoimikunta lunastanee koulun muodolliseen euron hintaan ja kaupunki maksaa lämmityskulut ym. menot. Eli koulun lakkautuksella saadaan säästöpuolelle max. yhden opettajan palkka ja menopuolelle liki 30 oppilaan kuljetuskustannukset. Jälkimmäiset vie homman miinukselle tai sitten opettaja on nauttinut ministeritason palkkaa. Eli se niistä säästöistä...

 Toisenkin kerran jouduttiin äänestään. Perussuomalaiset ehdotti valiokunnan muodostamista selvittämään tätä ylenkin uutisoimaa kuumaa aihetta eli mitenkä oli mahdollista että teknisen lautakunnan kokouksessa oli lautakuntaan kuulumaton jäsen mukana päätöksenteossa.

 Se ei mennytkään yksimielisesti läpi eikä mennyt läpi alkuunkaan vaan hävisi äänestyksen selkein numeroin. Nyt se sitten etenee kaupunginhallitukselle joka alkaa asiaa setvimään.

 Tämä oli kyllä hyvin yllättävää, sillä olisi luullut kaikkien haluavan mahdollisimman puolueettoman ja tarkan tutkinnan asiassa. Ettei sitten huudeltaisi kylällä peräämme että hyvä veli järjestelmä rules. Sitähän me kukaan ei haluta missään nimessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulu

Kouluverkosto on säilytettävä!

Tiistai 11.2.2014 klo 20:41 - Sivistyslautakunnan jäsen T.Roskala

Vuosi on vaihtunut ja ollaan jo hyvässä vauhdissa uuttakin. Nopsaan ne menee ja tahti tuntuu vain kiihtyvän.

 Politiikassa ollaan myös saatu koneet käyntiin. Valtakunnan tasolla alkaa pää tuleen vetävän käteen kun peräseinä uhkaa tulla vastaan. Iänkaiken ei ikäviä päätöksiä voi lykätä, vaikka osa olisi valmis jo hankalimmat asiat testamenttaamaan tuleville päättäjille! Osa taas katsoo että nyt on viisainta karistaa pölyt jaloistaan ja suunnata alemmas eurooppaa. Niin se menee, tanssi hallituksessa kun kaikilla on omat askelmerkit.

 Paikallisesti pidettiin jo toinen sivistyslautakunnan kokous ja päähuomio kiinnittyi jälleen kerran kyläkouluihin, vaikka huomattavasti isompiakin summia kokouksen alussa käsiteltiin.

Hapuan kyläkoulun lakkauttaminen ensi syksynä oli esityslistalla  ja sehän ei hyvältä ratkaisulta tunnu. Omassa puheenvuorossani perustelin koulun jatkamista sillä että Hapualla on oppilaita selkeesti yli sovitun oppilasrajan joka on 25. Olkoonkin että niistä on puolet keskustan koulun listoilla. Kuitenkin he ovat fyysisesti Hapuan koulussa joka päivä oppia saamassa. Oppilaat ovat dysfasiasta eli kielellisistä erityisvaikeuksista kärsiviä. Pidän kaikkia oppilaita ja kansalaisia tasavertaisina ihmisinä, enkä pidä tälläisestä luokittelusta. Kaikenmaailman kikkakolmosilla saadaan oppilasmäärät näyttämään erilaisilta kuin ne aidosti on. Pitää myös ottaa huomioon miten erinomaisia tuloksia Hapulla ollaan saatu aikaan. Koulu ja ryhmät siellä on juuri oikeankokoisia dysfaatikoille.

Kannattaa ottaa myös huomioon että keskustan koulussa on alkamassa 7 miljoonan remontti ja väistötilat on edelleen osin hakusessa. Nyt ei pidä hötkyillä minkään toimivan kanssa. Hapua on hyvässä kunnossa verrattaessa nykyisiin julkisiin rakennuksiin Kankaanpäässä. Uusi peltikatto laitettiin juuri toissa kesänä.

Taloudellinen tilanne ei myöskään kannata tälläisiä kyläkoulujen lopettamisia. Niihin ei ole varaa  vaikka osalla tuntuu haluja olevankin. Viimeisin väitös (asiasta on monta tehty) oli summannut 270 lopetettua kyläkoulua ja 34 % oli menot lisääntyneet niissä kunnissa! Se niistä laskennallisista säästöistä.

 Lautakunta äänesti 5-3 sivistysjohtajan esityksen puolesta. Vastaan paikalla olevat Perussuomalaiset ja toinen Keskustalainen. Tästä asia etenee hallitukselle ja siitä valtuustoon. Nyt on Hapualaisilla se suuri momentum asioihin vaikuttaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koulu

Ajatusten tonavaa

Maanantai 23.12.2013 klo 21:01 - Valtuutettu

 Joulun 2013 aatonaatto. Vettä tihuttelee ja on lämmintä. Viimeisetkin lumenrippeet sulaa kuoppamäestä pois.

Ensimmäinen vuosi kunnanvaltuutettuna takana. Varsin sekavia ja ristiriitaisiakin ajatuksia on se herättänyt. Ei voi kieltää.

 Viimeisen kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen oli todella tyhjä olo hetken. Tälläistäkö tämä olisi koko nelivuotiskauden. Päätetään asioista ja otetaan ne uudestaan esiin puolen vuoden päästä. Päätetään asioista lautakunnissa ja ne tuleekin aivan uusina versioina hallitukseen ja sen jälkeen valtuustoon. Toki esimakua tulevasta saatiin jo puheenjohtajuuksia jaettaessa mutta silti...

 Seuraavaksi tuli turhautuneisuuden tila. Onko sitä näin saamaton? Onko koko valtuusto Kankaanpäässä näin heikossa hapessa?

 Nostamme veroäyriä, emme saa edes hiekkaa teillemme, budjetit paukkuu joka suunnalla, henkilökemiat ei kohtaa, koulukiusaaminen ahdistaa, talvella loppuu valaistus ja kesällä ei päästä kukkasista nauttimaan. Pesäpallossakin varma voitto valuu tasuriin sopuleita vastaan.

 Sitten pieni tuumaustauko. Tuon viimeisen otan piikkiini. Kunto ja käsi loppui. Muita en, yksinäni.

Veroäyri kuten tienhoidon määrärahat oli edellisessä valtuustossa sovittu juttu. Ei voi vaikuttaa.

Noihin molempiin kuten moneen muuhunkin vaikuttaa kyllä oleellisesti se että valtion avut pienenee vuosi vuodelta. Kylmä linja koko euroopan tasolla jatkuu. Sivukulmat kuihtukoon koska vain suuret keskukset on in! Niin kauan kuin tulee eteen ylipääsemättömiä ongelmia ja kello muuttaa käyntisuuntaansa. Osin jo sekkari on alkanut jättää lyöntejä väliin. Tietenkin iso ongelma on sekin että perustyö ei enää maistu valkoiselle väestölle ja elintaso on karannut liian korkeelle. Tulevaisuudessa ratkaistaan se että onko tärkeempää etelänmatka ja kaksi autoa vai toimiva terveydenhuolto.

 Kemiat kyllä saamme kohtaamaan kun löytyy oikea koostumus. Kouluasiat tulee tapetille heti tammikuussa sivistyslautakunnan ekassa kokouksessa. Kukkasiakin toivon mukaan saamme edes pikkasen sisääntuloväylille. Olisi varsin häpeällistä jos parin tonnin säästöllä tuhoaisimme Ilpon luomukset jotka moneen kertaan ovat haukkuneet hintansa. Halvalla huippulaatua- tämä pitäisi sisäistää joka jepen joka tasolla.

 Ja kun muistaa että elämme Pohjois-Satakunnan sydämessä, ymmärrämme paremmin miksi ruuhka-suomessa tehdään niin erikoisia päätöksiä. Helsingissä Kokoomus ja Vihreät jyllää ja niillä on yhtä vaille määräenemmistö eli inansa alle 50 %.  42 paikkaa 85:sta. Meillä vastaavasti liki 20 % eli 6/35 ! Hesassa mukaan vielä RKP ja vasemmistoliitto niin saadaan 2/3 osaa valtuustosta eli 56/85. Meillä alle 1/4 eli 8/35. Tämä selittää pitkälti sen että elämme niin eri maailmoissa.

 Tärkeintä on kuitenkin se että me uskomme itseemme ja haluamme näyttää sen tulevaisuudessakin. Pohjois-Satakunta kyllä pärjää kun liitymme yhteen emmekä anna etelän liikaa meitä komennella. Emme mekään niiden asioihin juurikaan puutu. Ajakoot raitsikoillaan ja pitäkööt eläimet häkeissään Korkeasaaressa, kunhan eivät ala uneksiin mistään kukkenhaimeista :) Ei ainakaan ennen kuin uusi lastensairaala on valmis ja maaseudun tiemäärärahat tuplattu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu

Ei liittovaltiolle!

Lauantai 16.11.2013 klo 20:03 - Teuvo Roskala

Aina vaan nopeammaksi menee homma maailmalla. Loppuviikon olimme Sampo Terhon vieraina Brysselissä ja eilen illalla kotiin palattuani totesin nuortuneeni vuoden, perustehtävien olevan hukassa sivistyslautakunnalta opettajien mukaan ja Lavian menevän väkisin naimisiin porilaisten kanssa!

  Suskia pitää tietenkin kiittää tästä nuorennusleikkauksesta, joskin miehillä yleensä markkina-arvo nousee iän mukana. Naisilla toisinpäin mikä tuntuu osaa hameväestä kovasti sapettavan. Se nyt vaan on luonnon laki :) En nyt tiedä sitten onko kaikkein fiksuin tapa tuoda tälläistä ikärasismia paikallislehden yleisönosastolle. Mutta koska hän niin kauniisti jo etukäteen anteeksi pyytää, niin lupaan tehdä omalta osaltani parhaani yrittäjien järjestökentässä että Susanna Helsingin päässä pärjäilee näillä kärjekkäillä kommenteillaan. Voi näet olla että pääkaupungin hienohelmat ei osaa aina myötämielisesti suhtautua kun vanttera emäntä saapuu maalta heitä komentelemaan.

 Opettajille voinen kertoa että sivistysjohtaja tuo nämä esitykset lautakunnalle. Varmaankin valmisteltuaan niitä puheenjohtajan kanssa joka ei ole Perussuomalaisista. Tokihan me asiantuntijoita uskotaan näissä asioissa. Eikä kolmella jäsenellä yhdeksästä mitään läpi äänestetä. Kyllä se on tässäkin enemmistön kanta, joka voittaa. Demokratiaa. Kannattaa myös huomioida että asioihin pitäisi puuttua silloin kun se olisi vielä oleellisesti helpompaa. Suomessa 20 vuotta sitten ja Kankaanpäässä vuosikymmen sitten. Nyt kun talous on ajettu kriisitilaan, apuun on huudettu Perussuomalaiset. Lähdimme mukaan vaikka osamme tiesimme. Haukkujahan siitä saa kun muiden jälkiä parsii. Isänmaallisuus ja velvollisuudentunto on ne kaksi aatetta, jotka ohittaa kaiken muun. Aina joku astuu ruoriin kun hätä on suurin. Nyt se on meidän osa.

 Lavia kuvio on uskomaton! Sanoin 2011 keväällä vaalien jälkeen että nyt koittaa hallitus tehdä maailman valmiiksi 4 vuodessa kun oppositioon jäi molemmat maaseutua puolustavat, Kesk. ja PS. Näin on käynyt ja meno järkyttävää. Onneksi 1,5 vuoden päästä on eduskuntavaalit ja onneksi meillä on perustuslaki. Eiköhän me laajaa yhteistyötä tekevä Pohjois-Satakunta pidetä pinnalla, olkoon sitten Virkkunen& co siitä mitä mieltä hyvänsä.

  Lyhyesti Brysselin keikasta. Tärkein sanoma oli se että Suomesta on siellä tällä hetkellä tasan yksi meppi joka ei kannata liittovaltiokehitystä! Hän on PS:n Sampo Terho. Tämä on se tärkein asia mikä meidän pitää saattaa suuren yleisön tietoisuuteen. Meidän mediamme suomessa kirjoittaa niin paljon asian sivusta, että oksat pois.

 Ihan virkistävää oli nähdä miten valtaisaksi on koneisto rakennettu. Yksi miljoonakaupunki saa päätulonsa pelkästään tästä parlamentista, siellä työskentelevistä ja vierailevista. Uskomatonta rahan haaskausta ja älytöntä byrokratiaa. 10 000 äänestystä vuodessa. Huh!

 Olli Rehnín kommentit oli pöyristyttäviä mutta helpommin ymmärrettäviä kun oli juuri läheltä nähnyt tuon glorian. Eipä takuulla kukaan tuolla keskiössä oleva haluakaan kriittisiä kommentteja. Täysin on futismies erkaantunut Mikkelin Palloilijoiden ajoista. Hienosti muuten Soini maalasi Rehnin nurkkaan! Sanoi että tämähän oli selvä tanssiinkutsu kun Rehn haastaa Perussuomalaiset. Mikä olisikaan sen makoisampaa, kuin että Rehn kovana eurofanina mukaan tulisi. Siinä Keskustalta katoaisi eu-vastaiset äänet kertaheitolla. Ne meidän pitää poimia tarkkaan vasuumme sillä ykkösiä pitää kesällä olla. Siitä on hyvä ponnistaa sitten eduskuntavaaleihin.

 Ei liittovaltiolle. Perussuomalaiset on ainoa joka liittovaltiota vastustaa. Kaikki muut kannattaa vaikka moni sen asian kieltääkin. Tarkennan tätä kuviota vielä myöhemmissä blokeissa. Nyt on tärkeintä viedä tätä ilosanomaa turuille ja toreille. Meidän pitää saada uusia äänestäjiä koska eu-myönteiset on jo pitkälti uurnilla käyneet. EU-vaalit tulee olemaan Perussuomalaisten tärkeimmät vaalit tähän mennessä. Muistakaa se.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU

Budjetin laadintaa

Tiistai 29.10.2013 klo 21:48 - Teuvo Roskala

 Likemmäs 4 tuntia istuttiin iltaa kauppiksella ja käytiin sivistyslautakunnan ylimääräisen kokouksen asialistaa läpi. Jokainen lautakunta oli velvoitettu uudestaan kokoontumaan, koska alkuperäisestä tavoitteesta oli jääty peräti 1,2 miljoonaa ensi yrityksellä kun ensi vuoden budjettia tässä taannoin valtuustossa käsiteltiin.

 Perjantaina jo kokoustettiin vapaamuotoisesti, joten tahtotila on kyllä äärettömän kova säästöjen löytämiseksi.

 Ja löytyihän niitä varmaan parin sadan tuhannen verran, jos nyt ei sitten valtio paljoa vedä tukiaan takaisin tuntikehyksen pienenemisen vuoksi. Joka suunnalta supistettiin. Joistakin asioista oltiin yksimielisiä koko hela lautakunta, mutta kyllä illan aikana äänestettiinkin. Varmaan likemmäs kymmenen kertaa? Joku meni 5-4 ja joku 7-2 jne. Tyhjääkin oli, muttei poissaolevia. On kyllä kova ollut lautakunnan osallistumisprosentti kokouksiin!

 Rehtorit oli taas hyvin edustettuina paikalla samaten kuin päivähoitopuoli. Käytin ensin lista läpi heidän kanssaan ja vapautettiin sitten tarkastaan koevihkoja. Paljon oli kysymyksiä ja kommentteja illan aikana jokaisella esittää.

Kouluverkkoasiaankin saatiin vihdoin kauan kaivattu oppilasraja. Esitin että koulujen oppilasmäärät tarkistetaan syyskuun 20. päivä vuosittain. Koulu jatkaa jos oppilaita on vähintään 25 tai oppilasennuste näyttää selvää kasvua lähivuosina.

 Kaija kannatti esitystä, äänestettiin missä ps ja keskusta äänesti puolesta, kok ja sd vastaan. Kd tyhjää. 5-3 (yksi tyhjä). Näin kyläkouluilla on taattu työrauha kuluvalle ja seuraavalle lukukaudelle. Sinä aikana pitää jokaisen kylän selvittää tahtotila koulun jatkolle, jos oppilasmäärät on hiemankin likellä tuota 25. 

 Toivotaan että muutkin tulosalueet on tavoitteissa pysyneet kokoustaessaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: budjetti

Kokouksia syksyn aluksi

Keskiviikko 9.10.2013 klo 22:01 - T.Roskala

 Hieman on jo vettä virrannut pikkujoessa sitten edellisen blogipäivityksen. Tuo *hieman* on sinänsä ihan hyvä termi, koska loppukesä on ollut melkein ennätyskuiva. Vasta tällä viikolla alkaa tilanne normalisoitua.

 Valtakunnan politiikassa on tapahtunut jatkuvalla syötöllä. Uusi puoluekin saatiin kesken kauden eduskuntaan ja ainakin yksi ministeri jatkaa omalla linjallaan. Linjalla, jota ei mikään maallinen laki koske. Toimiihan se, kun ei muut sitä tuomitse erottamisella. Se siinä on huonoa, että kansalaiset ottaa kyllä esimerkkiä hanakasti esikuviensa tekemisistä. " Mitä maksaa hautalana"...on erittäin suosittu ilmaisu kun kysytään urakkatarjouksia, alalla kuin alalla. Eiköhän lähipäivinä aleta isoissa konserneissa kieltämään keskijohtoa raportoimasta sattuneista vahinkoista ja vahinkonteoista omistajatahoa. Imagollisista syistä, siis.

 Paikallispolitiikassa tämä perinteinen syksyn koulujen alasajo-hanke sai taas tuulta siipiensä alle. Tällä kertaa tosin asian esille ottamisesta ei voi syyttävää sormea osoittaa mitään poliittista ryhmää kohti. Nyt kyllä hanke lähti liikkeelle ihan puhtaasti virkamiesvoimin. Eikä unohdeta naisiakaan, tasa-arvon vuoksi.

Viime syksyn vaalithan osoitti erittäin selvästi mitä mieltä Kankaanpääläiset oli tästä kyläkoulujen lopettamisuhasta. Perussuomalaiset nosti äänipottiaan liki tuhannella ja se oli muilta järjestään pois. Ainoastaan Kristilliset selvisi myös plussalle. Pari, kolme innokkainta kyläkoulun kaatajaa jäi rannalle uusia voimia keräämään ja hilkulla oli parilla muullakin läpimeno. Siksi on erittäin ymmärrettävää ettei siihen haluta koskea, edes pitkällä tikullakaan.

Kaiken tämän jälkeen tuntui ensin erittäin yllättävältä lukea sivistyslautakunnan esityslistalta, että taas uhattiin paria koulua. Hapuaa ja Vihteljärveä. Toki kun pari kertaa päätä pulisti, valkeni asian ydin. Tottahan virkamieskoneisto osaa laskea, kun sitä kerta työkseen tekee. Pistetään numeroita jonoon ja saadaan näennäissäästöksi reilu 120 000 per koulu. Kaksi koulua ja pelastetaan kuuden työpaikka! Hieman meinasi "säästö" jäädä vajaaksi, mutta viime hetkellä huomattiin että maksaahan se tietokoneiden korjauskin parissa kyläkoulussa. 20 000. Tuolla summalla sen varmaan aika monta nörttiä ottaisi kontolleen. Eli kun aikansa hatusta nostelee, jää käteen muutakin kuin kani. Kylät pitää saada entistä elinvoimaisemmaksi, sillä niihin se uusi väki muuttaa joka Kankaanpäähän saadaan. Ja niissä on yrittäjiä ja veronsa maksavia lapsiperheitä. Kouluja kaatamalla kuivattaisimme kylät ja sen myötä alkaisi taajamakin näivettyä alta aikayksikön.

 Samoin varmaan pitää se yhtälö että jos neljä kaveria tekee päivässä tehokasta työtä 6 tuntia ja loppu 2 h on " ei niin pakollista", niin yhdistämällä ne 4x6h saadaan 24 h. Siihen vaaditaan sitten kolme kaveria ja yksi pääsee/joutuu eläkeputkeen. Toki näille kolmelle tulee sitten koko 8 h päivä tarpeellista hommaa, mutta eikös tässä olekin juuri se jutun juju? Näin on toimittu yksityisellä puolella jo pari vuosikymmentä, eikä kuntien tai valtion virat saa olla mitään suojatyöpaikkoja.

 Ehdottomasti mukavammin ja asiantuntevammin homma menee, jos sen suorittaa esim. kaupunginjohtaja tai muu koko organisaation tunteva. Valtuustokin sen tarvittaessa suorittaa, mutta vaarana se että jossain kohtaa tulee kohtuuttomasti lisää hommaa ja toisessa löyhät säilyy. Se lie kaikille selvää, että suorittavalla puolella ei niitä löysiä enää monessakaan kohtaa ole.

Pakkohan meidän on säästää sieltä missä on mahdollista saada nopealla aikavälillä isoja säästöjä. Lomautukset auttaa myös ensi tilassa, jos ei sitten mennä suoriin irtisanomisiin. Lomautuksilla saadaan pehmeämpi lasku kun määräaikaisia soppareita loppuu ja jengiä jää eläkkeelle.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokous

Ratkaisujen aika

Perjantai 23.8.2013 klo 23:03 - Teuvo Roskala

Kesä jatkuu täysillä jos säätä tarkkailee, mutta muuten ollaan siirrytty jo normimenoon. Koulut on alkaneet, väet palanneet töihin ja päättäjät pöytien ääreen.

 Ollaan jo aloitettu valtuusto- ja sivistyslautakunnan kokoukset sekä seurattu yksittäisiä kommentteja tasavallan huipulta. Lähinnä hallitukselta ja puoluejohdoilta koska eduskunta edelleen lomailee. Tuskin silti vetää lonkkaa tässä tilanteessa.

 Siitä on hyvä että mediakin on suostunut nyt alkaan kirjoittaan asioista niiden oikealla nimellä. Tunnustetaan tosiasiat hallituksessakin. Toki näennäisesti "kauhistellen", vaikka ihan sata varmaan tämä ei voi tulla kellekään päättäjälle yllätyksenä. Tai sitten ei ole lukenut Timo Soinin juttuja vuosikymmenen taitteessa, jossa tämä Perussuomalaisten nokkamies kertoi mitä tästä seuraa kun aletaan esim. etelää tukea. Ihan kuin uusintaa katsoisi nyt kun seuraa päivän uutisia. Silti en Timosta mitään oraakkelia tee, koska kyllä tuo oli ennakoitavissa jos vaan viitsi ihan talouden perusasioihin paneutua. Mutta ei, poliittinen peli vei voiton.

 Nyt ollaan sitten toden edessä. Enää ei voi asioita lykätä eteenpäin, koska siellä on tyhjä tila edessä. On toimien aika.

Karkeesti ottaen vaihtoehtoja on kaksi.

1. Nostetaan kädet pystyyn. Luovutetaan. Jatketaan samalla menolla kuin tähänkin asti. Silläkin päästään niukka naukka seuraaviin vaaleihin. Tosin sitten jo valtion ja kuntien velka on yli kaikkien kriisirajojen. Se tietää automaattisesti korkojen nousua ja sitä rataa. Homma karkaa eikä ole kenenkään hanskassa. Maa ajautuu kriisiin. Perushuolto takkuilee. Sähköä saa 4 tuntia kerrallaan. Autolla saa ajaa joka toinen päivä koska polttoaine on kortilla.Lakot ja muut mielenilmaukset on päivittäistä. Ruokahuolto takkuilee. Sairaammat jää ilman lääkkeitään ja köyhimmillä nälkä kurittaa koko ajan.

 Tämä oli ykkösvaihtoehdon se mukavampi vaihtoehto. Se huonompi tietää väkivaltaisia mellakoita. Autot palaa soihtuina ja hälytysajoneuvojen pillit huutaa. Tilanteen jatkuessa maa ajautuu sisällissotaan jos ei sitä ennen ole jo joutunut eurooppaa koettevaan maailmansotaan.

2. Herätään todellisuuteen ja tunnustetaan tosiasiat. Eletään vuotta 2013 ja meillä ei enää ole varaa tähän hyvinvointiyhteiskuntaan tässä mittakaavassa.Lopetetaan fantastiset höttöunelmat. Ei tule enää rahaa mettästä entiseen malliin eikä Nokia ole maailman top-five brändi.

 Elintasoa pitää pudottaa. Ihan jokaikisen. Palkankorotukset jäihin 5 vuodeksi, pekkaset ja lomarahat mietintään, koulutie nopeammaksi eli aikaisemmin töihin ja sieltä päästä tämä työurien pidennys. Kaikki bonukset puolitetaan ja kultaiset kädenpuristukset jää historiaan epäonnistuneina kokeiluina. Valtion firmoissa palkkakatto ilman ylisuuria eläke-etuja. Arvonlisävero nostetaan 25 % mutta lääkkeet vapautetaan siitä kokonaan. Sotaveteraaneille täysi ylöspito valtiolta. Guggenheimit laitetaan naftaliin ja muutenkin taiteilijat mukaan reaalielämään eli töidensä tuloksilla elämään. Nuoria lupaavia toki autetaan vapaaehtoisin stipendein kuten tieteen ja urheilunkin saralla.

 Terveydenhuollon tasoa emme pysty pitämään tulevaisuudessa missään vaihtoehdossa näin hyvällä tolalla. Isot ikäluokat vanhenee ja lonkka- ja polviniveliä menee vaihtoon tuhansia ja tuhansia. Kaihileikkaukset on satakertaistuneet muutamassa vuosikymmenessä. Päivänselvää, että näihin tulee isot omavastuut. Ehkä 70-80 %, ainakin. Jos ei ole rahaa sukan varressa, sitten mennään vanhoilla osilla. Nämä terveydenhuollon menot tulee "yllättämään" päättäjät ja budjetin tekijät vuosi vuoden jälkeen. Ikäluokat isonee, elinaika kasvaa ja kustannukset nousee. Tätä yhtälöä ei paikata verotuloilla.

 Silti....vielä eletään upeassa maassa rauhallisessa Pohjolassa. Vielä ei ole peliä menetetty. Nyt vaan pitää kaikkien tehdä asennemuutos. Ei käydä etelässä joka vuosi eikä suksita Rukalla. Ei ole kahta autoa pihassa eikä mönkijöitä tallissa. Ei käydä edes kapakassa joka kuukausi tai ammuta raketteja vuoden vaihteessa. 
 
 Uskoisin että monen kohdalla voi elämisen taso parantua näiden säästöjen jälkeen. En ainakaan ole kokenut mistään jääneeni paitsi. Tosin tarvittaessa toinen auto löytyy ja se monelle on ihan pakollinenkin töiden vuoksi.

Aikapaljon arvot losahtaa kohdalleen, kun lukee tämän sotavangin tarinan joka 10 vuotta nuoruudestaan vietti Siperiassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talous

Kaikki töihin?

Sunnuntai 4.8.2013 klo 22:50 - T.Roskala

Ministeri Risikko avasi syksyn työmarkkinapoliittiset kuviot. Paljon hyvääkin oli viestissä, mutta hieman raakaversiona tuli. Tietenkin se olikin tarkoitettu keskustelunavaukseksi aiheesta, mistä on iät ja ajat juteltu mutta aina se on sivuutettu. Mutta kun rahat loppuu, asiat syvenee.

 Tärkeintä olisi tehdä tuottavaa työtä. Meillä on ihan tarpeeksi kurssitettu porukoita ihan sen vuoksi että on saatu tilastoja kauniimmaksi. Siitä ei kukaan pidemmän päälle kostu. Ei myöskään kannata seurata neuvostokarjalan mallia missä lossivahdit teki töitä vieläpä kahdessa vuorossa, vaikka tulva oli aikaa vienyt lossin joka toimitti nyt sillan virkaa naapurikylässä! Tyhjistä vodkapulloista päätellen homma ei suurempia motivaatioita tarjonnut :) Eli ei pelkästä rankaisemisen ilosta kannata turhaa teettää.

 Kunnilla kyllä hommia piisaa valtion myötävaikutuksella. Eli rahoitus sitä kautta. Esim. vanhusten kohdalla ihan varmaan on kyntämätöntä sarkaa. Aina kun pystytään auttamaan heitä asumaan mahdollisimman pitkään kotona poissa laitoshoidosta, tulee yhteiskunnalle rahallisistakin säästöä huimasti. Puhumattakaan loppuajan elinvuosien mielekkyydestä. Toki aina löytyy heitäkin jotka haluaa asua isommassa porukassa ja se heille suotakoon. Eikä jokaisen työttömän tarvi päivät pitkät puita hakata tai teitä kolata, vaan jo päivittäinen säännöllinen käynti ja juttelu on äärettömän tärkeää. Tässä voittaa kaikki osapuolet, niin hoitajat kuin hoidettavat. Mielekästä tekemistä joka kohottaa itsetuntoa.

 Tämä ei sitten saisi törmätä liian kovaan byrokratiaan. Ei voi millään ymmärtää, että junat seisoo lumimyrskyillä, kun ei voida hyödyntää armeijan poikia vaihteiden putsaamisessa. Pitää syksyllä järjestää viikon kurssi ja johan katuharja heiluu oikeeoppisesti ja liikenneturvallisesti. Vastuukysymyksistähän nämä nykyään on kiinni. Sitä on järkeistettävä että normikansalainen voi tehdä työtä mitä takuulla osaa. Tässä yksi työllistymismalli rautateiden risteyksissä asuville.

 Yksi hyvä keino on helpottaa yksinyrittäjälle sen ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Kynnys on tänä päivänä äärimmäisen korkea koska kaikki maksut ja velvoitteet on vedetty tappiin. Tässä pitää tehdä sellainen malli että 12 tuntista päivää painava yrittäjä rohkenee työntekijän palkata ja pystyy itse keskittymään siihen olennaiseen eli yrityksensä kehittämiseen. Ei niitä uusia oivalluksia synny enää reporankana illalla kotiin raahautuessa. Voitaisiin pistää ensimmäisen työntekijän kohdalla vaikka sos.maksut 1/3 normista ja 12 kk koeaika. Vaihtaa voi matkalla jos kaveri ei hyväksi osoittaudu, mutta aika ei enää ala alusta eli 12 kk max mitä tukea saa. Takaan että jos työntekijä hyväksi osoittautuu, niin kova on kynnys työnantajallakin pois pistää vaikka laki sen tässä tapauksessa sallisikin ilman lisäselvityksiä. Hyvin iso mahdollisuus on että firma on kehittynyt tämän vuoden aikana ja pikemminkin palkataan toinen!

 Valtiovallan pitää tukea yrittäjiä työllistämään ja työttömille mahdollisuus ja velvoite niitä tehdä. Byrokratiaa pitää keventää joka sektorilla tai muuten ei pystytä mitään uusia systeemejä luomaan. Nyt ne törmää aina johonkin sääntöön tai määräykseen. Järjenkäyttö on sallittua näissäkin hommissa työturvallisuutta silti unohtamatta.

Niin...ja ehdoton edellytys on Suomessa töitä tekevät muun maan kansalaiset noudattaa meidän lakeja ja heille palkkaa maksavat tekevät sitä oman alansa sopimuksen mukaan eikä millään "viron taksoilla". Tässä kyllä ihmettelen, kun ei suuret liitot tähän tartu enempää. Siitähän kärsii eniten nimenomaan suomalainen työntekijä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ

Syksyn deadline

Lauantai 20.7.2013 klo 13:42 - T.Roskala

 Kesä alkaa pikkuhiljaa kallistumaan loppupuolelle ja sitä myötä yhteiskunta taas herää eloon. Näin siis pohjolassa. Etelämpänä eurooppaa paras lomasesonki on vasta edessäpäin. Voisi olla meilläkin järkevää siirtää rytmitystä pari viikkoa eteenpäin eli heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin olisi se "suden hetki".  Normikesinä se on yleensä kaikista lämpöisinkin vaihe mutta nyt kyllä alkoi viikko vapun jälkeen sellainen lämpöbuumi että tuskin siihen enää päästään. Tai sitten elokuun puolella otetaan huima loppukiri. Ensi viikon puolella jo pitäisi helteiden palata ja mikäs sen mukavampaa.

 Syksystä on jokatapauksessa tulossa huiman mielenkiintoinen, ainakin poliittisesti. Hallitus joutuu olemaan mukana kaikkein kovimmassa paikassaan mitä on kuluneet reilut pari vuotta tarjoillut. Nimittäin tuloneuvottelujen kummeina. Eiköhän siinä vaiheessa ole jo pakko tunnustaa väriä, vaikka kuinka haluttaisi jatkaa ikuisina sydänystävinä jazzien jälkimainingeissa.

Tosiasiahan on se ettei voida enää millään odotella vajaata kahta vuotta, että aletaan pistään rakenteita kuntoon ja tunnustamaan tosiasioita. Niitähän on ainakin ne, että nyt pitää alkaa elään nykyaikaa ja toimia vallitsevan taloustilanteen mukaan. Ei voida enää hokea mantraa...saavutetuista eduista ei luovuta.

 Oli niin toista näitä etuja toteuttaa, kun maa kasvoi sotien jälkeen että kohisi ja töitä löytyi melkein kaikille. Koneellistuminen oli vasta alkuvaiheissaan.

 Tuli eläkejärjestelmä, tuli palkallista kesälomaa viikko, kaksi, tuli jopa viisipäiväinen työviikko! Ja eikun lisää etuja...tuli monenlaista urakkalisää, työvuosi- ja kokemuslisää. Tuli enemmän palkallista lomaa ja jossain vaiheessa sitä alettiin talvisinkin pitää. Tuli ilmainen terveydenhuolto, työvaatteet, sapattivapaat...tuli tilapäisesti lomaltapaluuraha sen vuoksi kun porukat tuppasi jäämään ruotsiin volvolle töihin oltuaan kesälomareissulla serkun luona. Tämä raha kulkee nykyään monella alalla nimellä lomaraha ja on todellakin aikanaan sovittu tilapäisratkaisuksi! Samoin tuli tilapäiseksi ns. pekkaset eli työajan lyhennykset. Taisi olla ensi alkuun 4 tai 6 päivää nämä tulopoliittisen selvitysmiehen  Matti Pekkasen mukaan nimetyt päivät. Ja tilapäisyys on muuttunut liki 20 päivän palkalliseksi vapaaksi....

 Äitiysvapaat, isyysvapaat...kyllähän näitä piisaa luetella vaikka toinen tunti mutta tässä osa. Aika hyvin ymmärtänee, miksi niin monelle pienyrittäjälle on sen ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaaminen niin korkea kynnys. Kun ei sen työntekijän poispistäminenkään ole kovin helppo operaatio, jos ei satu työnjälki miellyttämään. Jos ei tee varsinaista virhettä, niin kallis paukku.

 Mutta...hyvä työntekijä on aina palkkansa ansainnut ja on firmalle aivan korvaamaton. Silleen sen kuuluukin mennä. Tämän vuoksi tehdään työehtosopimukset ja homma pelittää suomessa varsin hyvin.

 Nyt on kuitenkin suomi muun euroopan mukana sellaisessa taloussyöksyssä että oksat pois. Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Järventaus heitti taas kehiin moneen kertaan puhutun asian eli lomarahojen ja pekkasten poiston. Tuskin ne kaikki kerralla poistuu, mutta ei tälläsiä ehdotuksia saa suoraan tyrmätäkään kuten SAK:n taholta heti tehtiin. Kyllä nyt on jokaisen kansalaisen ymmärrettävä että jos meinataan edes jotain työtä suomessa pitää, on kustannuksia alennettava. Toki siinä on vaaransa että syö ostovoimaa jossain määrin, mutta uskon silti että suurin osa lomarahoista menee ns. hussinkiin. Vai millä muuten elettäisiin se 11 kk kun niitä ei makseta? Elintaso tulee putoamaan joka sektorilla mutta samalla voi elämisen taso nousta.

 Isojen kihojen on näytettävä esimerkkiä ja kultaiset kädenpuristukset ja ylisuuret bonukset pitää loppua. Sieltä päästä se pitää lähteä, esimerkin näyttäminen.

 Selvää on että lähivuosina työttömiä tulee lisää ja monessa firmassa tullaan esittämään että luovutko lomarahasta, luovutko pekkasista vai luovutko työpaikasta? Oven takana on monta kyselijää. On huomattavasti reilumpaa että näistä säästyneistä varoista osoitetaan toinen puoli suoraan palkannousuina työntekijöille. Ja sen mukaan, miten tulee jälkeä. Ei ole mitään järkeä että kaikille maksetaan samansuuruista palkkaa samasta työstä, mitä toinen tekee paljon paremmin ja tehokkaammin. Peruspalkka olkoon sama mutta lomapalkoista ym. säästyneistä varoista ohjataan rahaa kannustavampaan malliin. Urakkatyöt taas kunniaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syksy

Kevätkauden viimeinen valtuusto

Maanantai 10.6.2013 klo 22:20 - T.Roskala

 Illalla istuttiin kaupungintalolla viimeistä kertaa ennen lyhyttä kesätaukoa. Etukäteen läpihuutojutuksi odotettu kokous muodostuikin varsin värikkääksi tapahtumaksi äänestyksineen kaikkineen.

 Pelin avasi keskustan Lepistö, joka ehdotti kuntaliitosneuvotteluihin mukaan lisää kumppaneita idän ja koillisen suunnalta. Tämä yllätti ainakin Jorman oman ryhmän totaalisesti ja sieltä viestitettiin vielä kokouksen jälkeenkin voimakkaasti ettei kyseessä ollut ryhmäpäätös. 

  Lisää ehdotuksia tulvi solkenaan ja ainoastaan Tohmajärvi ja Ranua taisi jäädä mainitsematta. Osa ehdokkaista kyllä torpattiin toimimattomina heti kättelyssä :) Lopulta runtattiin läpi hallituksen pj:n esitys että neuvotellaan ensin heidän kanssa joita jo julkisuudessakin on väläytelty ja mukaan neuvotteluihin saa tulla muutkin halukkaat. Ylärajaa ei ole joten eiköhän sinne tarvittaessa vielä Ylöjärvikin mahdu Hämeenkyrön lisäksi. Kuten lukija huomaa, ei asiaa kannata lähestyä liian vakavasti koska niin ei enää tee edes kuntalakia kiihkeimmin ajaneetkaan. Kaikki alkaa jo valmistautumaan seuraaviin eduskuntavaaleihin ja kovasti on vahva tunne, ettei tämä kuntien pakkonaittaminen menekään enää niiden jälkeen näillä askelmerkeillä :) Mutta politiikka on suurta showta ja etukäteen sovitut koreografiat on näyteltävä ja niin mennään tässäkin asiassa. Laki on kuitenkin laki. Luettiin sitä sitten miten hyvänsä.

 Äänestämään päästiin kun vihreiden Elomaa halusi uuteen valmisteluun yrittäjien ja kunnan valmisteleman elinkeinopoliittisen ohjelman. Muutama liite oli jäänyt vallan pois ja erinäisiä muitakin epäkohtia löytyi paperista. Kaupunginjohtajaa myöten vakuuteltiin ettei ne ole olennaisia, mutta eikös juuri näissä hallinnollisissa asioissa pidä olla hyvinkin tarkkana? Sinänsä oli hyvin yllättävää etteivät kaikki suostuneet siihen että olisi asia laitettu pöydälle ja valmisteltu rauhassa uudelleen elokuun valtuustoon. Kiire ei asialla voi olla tai sitten se kiire on kyllä varsin joustava sillä itsekin olen pian pari vuosikymmentä ollut useamman kerran yrittäjien hallituskokoonpanossa ja koko ajan on tätä samaa ohjelmaa suunniteltu. Nyt se on hyvällä mallilla ja työryhmä on tehnyt kiitettävästi töitä sen eteen. Miksi päästää keskeneräistä käsistä tässä vaiheessa kun on ilman ohjelmaa selvitty jo tännekin asti? Kannatin Irmelin esitystä, äänestyksen jälkeen alkuperäinen esitys meni 25-10  läpi ja Elomaa esitti vielä ponnen että ko. ohjelmajulistus fiksataan toimivaan muotoon. Näin se rullaa!

 Kaavat ym. pj. nuiji parissa minuutissa mutta viimeinen kohta kokousten videoinnista sai vielä pari täysin vastakkaista mielipidettä kirvoitettua. Ranta ja Ojala perusteli asiansa molemmat niin hyvin että olisin voinut kannattaa molempia mutta enää ei ollut kellään äänestysintoa ja tunnin ja vartin kohdalla Juhantalon nuija kopahti viimeisen kerran. Hyvää kesää !

 Ps. ai niin, huomenna vielä sivistyslautakunta ja keskiviikkona uusille luottamushenkilöille tutustuminen Vatajankosken Sähkön tiloihin.

4 kommenttia . Avainsanat: äänestys

Valtuustokuulumisia

Maanantai 13.5.2013 klo 20:08 - Teuvo Roskala

Tänään oli lyhyt ja ytimekäs puolen tunnin valtuustoistunto, mihin sisältyi 10 minuutin neuvottelutaukokin. Aika erikoista, kun nämä edelliset kokoukset on järkiään ollut yli kaksi tuntia oheisohjelmineen.

 

 Pari muutakin "uutta" asiaa osui tuoreen valtuutetun kohdalle. Ensinnä oli eka äänestys valtuustossa, mikä päättyi 19-16 ei-puolen voittoon eli näillä numeroilla torpattiin syksystä asti viritelty Taitoa hanke. Reilu 50 000 ekeä kerkesi tähän palaa, mutta onpa nyt ainakin rauhallisempi mieli nukkua yönsä, kun ei noista tulevista kuntaneuvotteluista ja liitoksista kukaan tiedä vielä yhtikäs mitään. Eikä mikään ulkoistus ole kovin suuressa huudossa Perussuomalaisten leirissä. Varsinkaan, jos vaarana on  että se käy pitkän päälle kovin kalliiksi kuntalaisille. Vaikea asia ratkaista, mutta hyvä näin. Samaa mieltä oli myös Vihreät, Kristilliset , Vasemmistoliitto ja 4 edustajaa Keskustasta.

 Toinen tuore asia oli päästä lukemaan oikein puhujapönttöön valtuustoaloitteemme, minkä laadimme Reimankallion takana olevan pientaloalueen suorasta kulkuyhteydestä Jämintielle. Tai oikeammin..sen puuttumisesta. Suora katuyhteyshän luvattiin alueen uudisraivaajille jo reilu kolme vuosikymmentä sitten, mutta tekemättä on jäänyt. Syystä jos toisestakin. Rahanpuute ei ole esteenä aina ollut. Nyt on ajat ja henki muuttunut ja toivon mukaan asia etenee suotuisasti. Erinomaisen tärkeä väylä tulevaisuudessa jos samalla maakaupoissa onnistutaan. Ja mikä ettei. Hyvää tahtoa ja säkillinen rahaa riittää alkajaisiksi :)

 Huomenna sitten sivistyslautakunta kokoontuu keskuskoululla ja kuullaan tuoreet tiedot koulun fyysisestä tilasta ja tehdään tukku päätöksiä. Hyviä, ilman muuta kun ollaan vauhtiin päästy!

Kommentoi kirjoitusta.

Uuden alku

Lauantai 27.4.2013 klo 22:26 - Teuvo Roskala

 Kesään päin mennään ja rytinällä. Vappu tulee vaivihkaa keskellä viikkoa ja sitten ollaankin jo täysillä tässä Suomen niin kauniissa mutta nopeasti ohimenevässä lämpöisessä ajankohdassa mitä myös kesäksi kutsutaan.

 Politiikan rintamalla on edelleen täysi hulabaloo meneillään niin valtakunnallisesti kuin koko euroopan alueella. Isoa palloa ei uskalla edes ajatella. Toisaalta pitää huomata että aika aikaansa kutakin, ja voi hyvinkin olla että ollaan tässä politiikassakin siirrytty kvarttaaliaikaan. Eli päätökset tässä ja nyt, seuraukset neljännesvuosittain ja sitten korjaillaan. Ei varmaan parasta pitkässä juoksussa mutta minkäs teet?

 Sipilästä tehdään uutta messiasta ja kaverista ei huonoa puolta löydä hakemallakaan. Takuulla aika moni muukin olisi itkenyt ilonkyyneleitä jos maata olisi viimeiset pari vuotta johtanut näin selväjärkinen kaveri kuin hän on. Eri asia sitten on kuinka Vanhas-klooni purasee uudelleen jos paikka tulee. Toki tuo rahan käyttö on niin hanskassa, että siitä isot pojot sille suunnalle.Mutta mitä sitten jos Timo ottaakin sen superjytkyn? Se muhii kyllä "aika" voimakkaasti ja joka päivä tulee uusia aineksia.

 Järkikin sen sanoo että Perussuomalaisten ja Keskustan on mahduttava seuraavassa hallituksessa saman pöydän ääreen. Muuten ei maakuntien alasajoa pysäytetä. Kolmas pyörä on luontevasti Demarit koska kansan mielestä on nyt tullut aika pistää Kokoomus ja RKP jäähylle. Onkin ruottalaisille outo juttu olla oppositiossa 40 vuoden jälkeen mutta minkäs teet. Oli sitten kuinka hienoja sukuja tahansa, Ahtaina aikoina ne ei auta vaan pitää alkaa tekeen töitä!

 Vihreet saa myös rauhoittua ainakin 4 vuotta ja se on sitten neuvotteluista kiinni kuka on se 4. hallituspuolue. Päivi vai uuden johtajan löytänyt eriytynyt Vasemmistoliitto. Markus&co ilman muuta hallitukseen kun on niin selväjärkinen kaveri kuin olla ja voi.

Paikallisesti ollaan kiivun,kaavun tuossa Taitoa-hankkeessa. Laskin että voi yhdellä äänellä ratketa. Jos ei sitten saada vielä lisää meitä hyödyttäviä reunaehtoja mikä ratkaisisi pelin kerrasta. On tämä jännää kuin tulevat MM-kisat :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kevät

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »