Yhteystiedot

Teuvo Roskala
Sävintie 65
38720 Vihteljärvi
0400 326635
http://www.roskala.com/
http://wihtis.com/
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskala
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskalaUutiset

15.10.2012Kurssi sojottaa kohti koillistaLue lisää »3.10.2012VaaligallupLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Lakkiaiset

Lauantai 4.6.2016 klo 19:35 - Kummisetä

     Lakkiaispuhe 4.6.2016              

Rakas kummityttöni, arvoisa juhlaväki.

Tämä hetki on ainutkertainen. Niin sinulle kuin myös minulle.  Se on yksi kauneimpia helmiä elämäsi muistojen ketjussa. Se muisto antaa myöhemmin sinulle voimaa niinäkin hetkinä jos epäusko meinaa ottaa vallan. Elämä kun on muutakin kuin ylioppilasjuhlia. Silloin vaaditaan sitkeyttä. Ja sitä sinulla on.

 Ihmisen elämän kaari voidaan jakaa viiteen osaan. Vauva, lapsi, nuori, aikuinen ja vanhus. Olet nyt siirtymässä kolmannelta portaalta neljännelle, nuoruudesta aikuisuuteen. Sitä kestääkin sitten niin kauan kuin itsensä vanhukseksi tuntee. Pisin vaihe millä on oleellinen merkitys loppuelämään. Se kannattaa käyttää harkiten alusta asti. Ja sitä harkintakykyä sinulla on.

 Sitkeyden jo mainitsinkin. Sitä osoitit heti syntymäsi jälkeen. Nitistit ylimääräiset pöpöt kehostasi ja tulit freesinä likkana laitokselta kotiin. Oli mukava tavata. Uskon että tunne oli molemmin puolinen . 

  Juhlallista oli pitää kääröä sylissä kun kastetilaisuus koitti. Laura Kristiina. Upea nimi.

 Koin jonkinlaista ylemmyydentuntoa kun seuraavana kesänä kirkossa olimme sukulaisjuhlassa. Istuit sylissäni koko ajan hiljaa kuin seisahtanut seinäkello. Osa sitä epäili etukäteen koska tuossa iässä lapset tuppaa kitisemään eivätkä viihdy pitkiä aikoja paikoillaan. Meilläpä oli salainen ase. Ässä- Mix! Sitä oli pussissa kummisedän rintataskussa ja sieltä oli mukava namusia kaivella. Aika kului kuin siivillä. Jonkinlainen riippuvuus ko. hedelmäkarkkiin tuli koska sitä piti aina olla taskussa nähdessämme. Ja sitä oli.

Jos ei ollut, niin kotikioskilta hain. Siellä oli määräys päällä että Ässä-Mixiä pitää aina löytyä sunnuntaisin. Silloin suku kokoontui mettälänkankaan mummulaan, sinulle oli jo isomummula kyseessä. Mixiä taskusta ja matkustelemaan lentokoneella ympäri maailman. Sisäpiirijuttuja….

Tässä kohtaa ollaan jo lapsuudessa mikä sinulta sujui hyvin tavalliseen tapaan. Ihan normaalin suomalaisen lapsen tavoin, iloineen ja suruineen. Mikä erittäin hyvä asia. Elämään kun kuuluu molempia, niin sokeria kuin suolaakin.  Helppo lapsi olit aina. Ainakin näin kummien näkövinkkelistä katsoen. Meille olit aina tervetullut. Oli riemastuttavia koulun loma-aikoja kun Isokalliolla olit.

Teuvo! Pinko! on jäänyt meille lähtemättömästi mieleen.  Olin sitä netissä pelannut ja Laurahan halusi aina mukaan jännittämään. Yksi ilta oltiin jo sängyssä nukkumattia vaille kun kummityttö oivalsi mitä jäi illalla tekemättä. Siitä paikasta veikkauksen sivut auki ja pari ruutua pelaamaan. 

 Totoakin pikkasen pelasimme ja raveja seurattiin. Kuljetin sinua heppatalleilla ratsastamassa ja kimppahevostemme edesottamuksia jännitettiin tiiviisti.

Olen tyytyväinen että se bingo oli osana opettamassa ettei onni tule ovesta tuurilla.   Rahapelejä pitää pelata vain sen verran minkä voi nauraen hävitä. Vielä tyytyväisempi olen siitä opista minkä kummitäti opetti iltarukousten rinnalla.  Pelkkä rimpsun ulkoa muistaminen ei auta, sydän pitää olla mukana. Suora yhteys Jumalaan on varmin tapa välttää joutumasta jonotuslistalle. Jokaiselle kun tulee jossakin vaiheessa elämää todellinen avun tarve. Silloin pitää sielun olla puhdas. 

Nyt ollaankin jo siinä nuoruudessa joka usein ihmisen elossa on kaikkein vaikein kohta. Kaikki kun muuttuu kertaheitolla ja ei tiedä mennäkö ulos vai ollako sisällä.  Sinullakin oli pienen hetken jonkinlainen teinianksti päällä . Tästä Tainan kanssa juteltiin muutaman kerran. Sitten joku päivä olit Wihtiksellä taas käynyt ja illalla vaimoni kertoi että olitte keskustelleet pitkään elämän arvoista ja kaikesta muusta maan ja taivaan välillä. Kummitätisi kyllä kertoi minulle etukäteen että nyt pitää peli viheltää poikki.

Jonkun ajan kuluttua mentiin taas perinteiseen tapaan jakamaan lehtiä. (Meillä on tällainen yhteinen harrastus ollut jo vuosia. Minusta mikään ei voi yhdistää kummisetää kummilapseensa paremmin kuin Perussuomalaisten jakaminen kerran kuussa Vihteljärvellä.)  Muutoksen huomasin heti. Vanha, kunnon Laura oli taas back! Sillä hetkellä olin erittäin ylpeä elämäni naisista, molemmista.

Kaikkinensa tämä teiniaika on mennyt hymyillen kuten tapanasi on.  Voi olla etten edes kaikkea tiedä mutta se lienee kaikkien kannalta parasta. Kummisedät kun tuppaa olemaan aika yksipuolisia näkemyksissään, varsinkin poikaystävien suhteen. 

 Nyt olet sitten siinä aikuisuuden portilla. Osin jo sisällä jos mittarina käytetään täysi-ikäisyyttä. Meille olet kuitenkin vielä pitkään se pieni Ässä-Mixsi tyttö joka hymyilee ja rypistää otsaansa samaan aikaan.

Muista aina säilyttää se kaikkein paras ominaisuutesi.  Rehellisyys. Sillä pärjäät aina maailmassa. On tärkeätä  opiskella ja on tärkeätä tehdä töitä, mutta kaikkein tärkeintä on olla rehellinen.  Itseäsi et voi huijata.

Jos itsensä pettää, ketä jää jäljelle. Muista aina tämä.

Kaikkea hyvää ja Jumalan siunausta elämääsi Laura rakas.

Teuvo

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ylioppilas

Budjettikokous

Maanantai 7.12.2015 klo 20:28 - T.Roskala valtuustoryhmän pj.

7.12.2015

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja läsnä oleva väki.

Vuosi 2015 on ollut hyvin mielenkiintoinen. Niin sään kuin politiikankin osalta. Puhumattakaan maailmanlaajuisista muutoksista.

 Heti uuden, alkaneen vuoden ensimmäisten juhlapyhien jälkeen naapurikunnassa Jämijärvellä kisattiin jälleen kerran SM-hiihtojen merkeissä. Meille lisämerkitystä toi se, että avasimme siellä virallisesti vaalikiertueemme.  Koskela eduskuntaan- oli teemamme.  100 tilaisuutta pidimme, toki osa oli ollut jo syksyllä, ja kiersimme koko Satakunnan huolella ristiin, rastiin. Ihan ei eduskuntapaikkaan riittänyt mutta paljon se kiertue antoi. Ainakin sen että aktivoimme kilpailijatkin antamaan parhaansa ja saimme kansan taas kiinnostumaan politiikasta.

 Tärkeätä oli että täältä Pohjois-Satakunnasta edelleen edustus Arkadianmäelle saatiin ja hyvin sparrattu Kake sen paikan lunasti. On ensiarvoisen tärkeää että meiltä täältä köyhiltä kairoilta on aina omaa väkeä puolustamassa etujamme kun päätöksiä tehdään. Tämä kannattaa pitää kristallinkirkkaana mielessä kun uuden soten myötä maakuntavaltuustoja äänestetään.  Äänet pitää keskittää puoluekantaan katsomatta jottei Pori sanele kaikkia askelmerkkejä.

Talous on saatu näiden parin, kolmen vuoden aikana kohtuulliseen balanssiin.  Lisää syömävelkaa ei ole tarvinnut ottaa, kiitos tiukan budjettikurin.  On tehty järkiratkaisuja.  Hylättiin nyt heikolla pohjalla tarpova taitoa, ei satsattu kiinteistömassaan ja  ei liitytty velkaiseen Laviaan, ainakaan kokonaan.  Kun Porikaan ei pysty sinne kuitua maksamaan, miten me sitten olisimme siihen pystyneet?  Järki ajoi tässä tunteen edelle mikä on päätöksenteossa tärkeä  ominaisuus.Investoinnit kyllä lisää kokonaisvelkaa enemmän kuin lääkäri määrää mutta vaikea on niitäkään sivuun laittaa. Lasten pitää käydä koulua ja kaiken ikäisten harrastaa liikuntaa.  Siinä ne isoimmat rahareiät joilla on vankat perustelut. Meidäthän tunnetaan koulu- ja urheilukaupunkina. Pidetään siitä kiinni tulevaisuudessakin!

 Koulupuolella ollaan muutenkin saatu homma ns. pelittään. Pientä hienosäätöä toki aina on ilmassa. Joskus joudutaan lautakunnassa muistuttamaan että opetussuunnitelma todellakin on suunnitelma, etupäässä Helsingin pään vinkkelistä rakennettu.  Maalla on hieman erilaiset ja terveemmät kuviot joten sovitella täytyy, raamien puitteissa.  Kaikkia ei aina pidä niellä kokonaisena  kun pureskellakin voi.

Ympäristö lautakunnan osalta tulos näyttää aina plussaa ja siitä iso kiitos sen puitteissa toimiville. Uutta ideaa vaan kehiin sillä vanhoilla konsepteilla ei tulevaisuudessa enää pärjätä. Matkailu voi hyvinkin olla se ässä millä tämä alue itsensä tulee elättämään. On täällä niin mahtava luonto ja maasto. Varsinkin jos lähivuosina naapurikuntien kanssa voimamme tullaan yhdistämään.

 Teknisellä puolella ollaan pysytty myös kiitettävästi sallituissa rajoissa. Ajan myötä ollaan alettu tottua siihenkin jo ettei koskaan enää tulla ajelemaan 80-luvun kunnossa olevilla asfalttibaanoilla. Ihminen on sopeutuvainen ja tärkeintä kuitenkin on  kulkukelpoiset väylät ympäri vuoden ja että infra pelaa.

  Kulttuuri on vuosikymmeniä ollut tämän kaupungin tukijalkoja, urheilun ohella.  Meidät tunnetaan niin taidekoulusta kuin Mailastakin, tai yksilölajien mestareista joita löytyy näiltä nurkin todella runsaasti. Lajikirjo on valtaisa, sanoisin. Näihin kannattaa panostaa jatkossakin. Tulee takaisin monin kerroin.

Päätöksenteko kulttuuri on myös selkiytynyt viime vuosina. Tietoa on saatavilla virkamiehiltä entistä paremmin jos sitä tarvitsee.  Nyt ei voi enää sanoa että jotain yllättävää tulisi esiin. Pitää vaan osata se kaivaa ilmoille.

 Silti ajoittain putkahtaa ilmoille aika isojakin visioita joissa ei ole lähdetty ihan tyvestä kapuamaan latvaan päin. Ollaan ikään kuin tultu mukaan matkan varrelta.  Yleensä se ei ainakaan projektin edistämistä paranna sillä tieto on valttia, kaikilla tasoilla. Enemmänhän nämä onneksi on isoimpien kaupunkien ongelmia.

 Mutta kyllä näitä meillekin tulee. Viimeksi tämä VOK, turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Nämä tuppaa paikkakunnille tulemaan kuin ensimmäiset mustan jään aamut. Niitä tiedetään odottaa , mutta aina ne pääsee yllättämään.

 Tämä tulee olemaan meillekin iso haaste. Niin taloudellisesti kuin turvallisuuden näkökohdistakin. Sanoihan  työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmkin kotouttamisesta  että jos me tämä sössitään niin sitten ollaan pulassa. Ensimmäiset vuodet  menee nyt valtion piikkiin ja turvallisuusnäkökohdista kuulemme lisää huomenillalla pidettävässä infotilaisuudessa Niinisalossa. Sinne pitää itsekin rantautua sivistyslautakunnan puitteissa. Kysyttävää on. Jos nyt ei järkeillä tätä, Eurooppaa housut kintuissa yllättänyttä pakolaistulvaa, eikä Suomen viimeistä sijaa talouskasvun saralla eikä paikallista tulvaa tuolla ulkona, voi todeta että kyllä meillä täällä vielä menee pääosin hyvin.  Kaikilla on leipää ja  lämmin yösijakin löytyy.  Ainakin täällä maaseudulla. Eilinen itsenäisyyspäivä taas muistutti että joskus on ollut kovemmatkin ajat.

Kiitos kaupungin työntekijöille kuluneesta vuodesta ja  hyvin sujuneesta yhteistyöstä. Onnittelut myös vuoden työelämä pallkinnon voittamisesta. Kitokset myös muille puolueille ja heidän ryhmyreilleen hyvästä yhteishengestä.

 Kaupunginjohtaja Karttuselle pitää antaa vielä lisäbonus ja erikoismaininta ihmistä lähellä olevasta johtamistavasta. Vallan mainio esimerkki tulevalle seuraajalle.  Siinä mielessä helppo tämä sanoa, koska nämä kaikki finaalissa olevat tuntuu sen hyvin täyttävän. Parasta A-luokkaa joten voimme rauhassa hiljentyä Joulun viettoon.

Perussuomalaiset hyväksyy talousarvion 2016 ja taloussuunnitelman 2016-2018.

 Oikein hyvää Joulua kaikille omasta ja ryhmämme puolesta.

 


 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puhe

Järjen voitto

Lauantai 7.11.2015 klo 12:01 - Teuvo Roskala

Löytyihän se sieltä, soteratkaisu.

Kauan sitä on suunniteltukin, ei taida ensimmäinen vuosikymmen vielä riittää. Paljon on rampauttanut edellisten hallitusten päätöksentekoa ja välejä tulehduttanut. Tiukille tämä meni loppuratkaisussa mutta jonkinlaisella pihtisynnytyksellä sentään onnistui.

 Joko tämä näytös oli huippuunsa vietyä draamaa tai sitten ihan aidosti poliittista valtataistelua. Veikkaan jälkimmäistä, sillä aika mahdotonta olisi rakentaa kolmiodaamaa kun yksi osallistujista sanoo ja tekee koko ajan sen minkä ennalta on sopinut. Enkä usko kyllä Sipilänkään osaavan näitä nykyajan selfietemppuja kummoisesti. Alexsin kohdalla onnistuu kyllä kärrynpyöräkin nuolisateessa.

 Vahvasti luotin koko ajan ettei maata päästetä näiden ässien toimesta ajopuu-tilaan. Sitähän hallituksen hajoaminen olisi tarkoittanut. Eikä ihan lievä uhka ollut sekään että uusien vaalien pelotteena olisi ollut demarivetoinen hallitus. Eli jälleen kaikki työllä ja tuskalla tehdyt päätökset olisi kumottu ja velkaa otettu lisää hulvattomasti. Oltaisiin palattu ajassa taaksepäin taantuman alkuvaiheisiin. Se olisi ollut katastrofi.

 Joten sovun oli löydyttävä. Soini sai katsella vierestä kun etelä ja pohjoinen taisteli. Siitähän tässä oli pitkälti kyse vaikka soten nimellä sapeleita kalisteltiin. Media luonnollisesti osallistui innokkaasti nokittelemaan pääministeriä ja hehkutteleen jo uusilla vaalella Rinteen myhäillessä vieressä.

 Ei ole mitenkään yllättävää että tämä nykyinen hallitus on myrkkyä etelälle eli kehän sisäpuolelle. Varsinkin sen sisäkaistalle, kolmoskehän monikulttuurisemmalle puolelle. Ulkokehähän menee hanko-hyvinkää.porvoo akselilla, karkeasti ottaen. Kun tarkastelee poliittista jakaumaa, asia on hyvin helppo käsittää. Helsingin vaalipiiristä on 1 pääministeripuolueen Keskustan edustaja ja kolme Perussuomalaista. Kokoomuksesta kuusi ja muita täysi tusina. Ihan sata varmaan närää etelä sataman isoja bosseja se että ruiskaunokki joutuu taipumaan kepuille ja persuille valtakunnallisesti, kun Sipilän ja Soinin puolueiden kannatus on alle viidennes hesassa. Kuntavaaleissa ero oli vielä isompi. Helsingin kaupunginvaltuustossa istuu 3 Keskustalaista ja 8 Perussuomalaista. Valtuustossa on 85 tuolia joten hyvin pieni on kahden päähallituspuolueen osuus.

 Tämä selittää pitkälti sen tuskatilan mikä siellä etelässä nyt on vaaleista asti ollut. Etelän immeisen on vaikea käsittää että ei miljoona tai puolitoista hallitse vielä runsaan viiden miljoonan asukkaan valtakuntaa. Ei, vaikka olisivat sullottu kuinka piukkaan ja vaikka olisi kymmentä väriä ja sataa kulttuuria. 

 Laiha sopu on aina parempi kuin lihava riita. Maakunnille tämä oli selvä näyttö että meissä on voimaa ja koko maa pidetään asuttuna.. Samaten meidän kannattajat voi kulkea pystypäin siellä etelässä.  Suomen kansa oli suurin voittaja kun maa ei ajautunut kriisiin. Poliittisesti pisteitä tuli Perussuomalaisten laariin. Osoitettiin kaikille että meihin voi luottaa. Kun jotain sovitaan, niin siitä pidetään kiinni. Ei lähdetä pelin politiikkaan. Nyt näyttää taas valoisammalta ja käydään muiden isojen asioiden kimppuun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallituskriisi

PS pakkoraossa

Perjantai 28.8.2015 klo 14:53 - Teuvo Roskala (ps)

Pientä nimisotkua oli tässä taannoin Satakunnan Kansan etusivulla. Toki oikaisu oli seuraavan päivän lehdessä. Missään vaiheessa ei ole ollut pienintäkään meininkiä puolueesta lähteä, vaikka se tämän kesän muotitrendi tuntui olevankin.

 Päinvastoin, kun maassa vaikeudet kasaantuvat, sitä enemmän tarvitaan Perussuomalaisia. Se lisää motivaatiota rajusti. Isänmaa kutsuu, niin sanotusti.

 Alla tämän päivän kirjoitukseni SK:n mielipidesivulla. Se selventää viimeistään miksi suostuttiin Kreikka paketista neuvottelemaan ja mikä on kirjoittajan puoluekanta.


Kreikka. Tarjous josta ei voinut kieltäytyä.

Yllättävän paljon epätietoisuutta on herättänyt Perussuomalaisten myönteinen kannanotto Kreikka neuvottelujen aloittamisen suhteen. Opposition kohdalla tarkoitushakuinen mustamaalaus kuuluu politiikan peruskuvioihin, mutta kun  osa kannattajakunnastammekin on ollut hämillään viime aikojen ratkaisuista, lienee muutama selventävä sana paikallaan.

  Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kuvasi hyvin asiaa. Piti valita ruton ja koleran välillä. Hyviä vaihtoehtoja ei ollut tarjolla. Siitä oli edelliset hallitukset pitäneet huolta. Perussuomalaiset valitsi pienemmän pahan eli hallitustyön jatkumisen. Vastustamalla Kreikan kolmatta tukipakettia olisi se tiennyt hajotusvaaleja ja sen myötä oppositiotaipaleen jatkumista. Kreikan tukemista se ei olisi vähentänyt. Päinvastoin, sillä uusi sixpack, mahdollisesti jopa seven up , olisi rahaa etelään lapannut kahta kauheammin kun  Perussuomalaiset ei olisi olleet menoa hillitsemässä. Samalla olisi menneet mahdollisuudet vaikuttaa kotimaan politiikkaan. Viiden vuoden irtisanomissuojan poistaminen, tierahat, autoverotuksen keveneminen, maahanmuuton kustannusten selvittäminen, normien purkaminen ym. tärkeät asiat ei olisi edenneet.

 Euromaat perusti kansainvälisen rahoituslaitoksen 8.10.2012. Tunnetaan nimellä Euroopan vakausmekanismi ( EVM). Luxemburgissa rekisteröity osakeyhtiö. Suomessa eduskunta ja hallitus siunasi tämän kesällä 2012. EVM:stä voidaan myöntää rahoitusta EVM:n jäsenmaille.

 Kaikki vakausmekanismin hallitsema omaisuus ja varat on täysin vapautettu veroista, samoin kun sen henkilöstö kansallisesta tuloverosta.  Toimistot ja omaisuus on suojattu takavarikolta ja pakkolunastuksilta, sitä ei voida myöskään koskaan syyttää oikeudessa! Varsinainen Eldorado.

Suomen vastuut on kovat. Suomen osuus EVM:n pääomasta on 1,8 % mikä vastaa reilua 12 miljardin euron osuutta. EVM voi vaatia Suomea maksamaan reilun 11 miljardia euroa EVM:n tappioiden kattamiseksi tai sen maksukyvyttömyyden välttämiseksi.

Saksan ja Ranskan ehdotuksesta päätettiin että 85 % määräenemmistö riittää kun päätetään varojen jakamisesta. Tämä on vastoin Suomen perustuslakia.

Kataisen hallitus myi Suomen viimeisetkin itsenäisen rahapolitiikan rippeet syksyllä 2012. Ostajana kasvoton pääoma jonka ainoa tarkoitus oli pelastaa rahansa onnettomasti sijoittaneet uhkapelurit ja spekulantit. Hyvin on homma onnistunut. Sijoittajien rahat alkaa olemaan turvassa . Ne on korvattu Eurooppalaisten veronmaksajien rahoilla. Sinun ja minun.

Tässä tilanteessa puheet takinkäännöstä ovat täyttä potaskaa.   Soini olisi voinut vaikka repiä ihokkaan päältänsä. Mikään ei auttanut. Isommat pelaajat  oli sopupeliin päätyneet vuosia aiemmin. Yksittäinen pelaaja ei sen ottelun tulosta muuta. Ainoastaan vaihtopenkki kutsuu ja sieltä on paha ottelun kulkuun enää vaikuttaa.

Teuvo Roskala (ps)
Kankaanpää

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikka

Tilinpäätös

Lauantai 13.6.2015 klo 15:08 - Valtuustoryhmän pj.

 Upeissa puitteissa sai valtuusto kokoustaa aamupäivällä Kankaanpään torilla. Tilinpäätöskokoukselle osui kesän ensimmäinen +20 asteen ylitys ja aurinko helli. Väkeä oli tosi runsaasti ja leppoisa tunnelma. Valtuuston jälkeen vielä yrittäjien asiaa kiersimme Pian kanssa puhumassa toriväelle. Yrittäjyyttä ei voi koskaan korostaa liikaa.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat piti perinteiseen tapaan puheensa ja alla oma tekstini minkä esitin. Kieliopillisesti en sitä justeerannut sillä asia edellä mennään. :)Arvoisa
puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja virkamiehet, läsnäolijat.Kun tarkastelee mennyttä vuotta 2014, pistää silmään positiivinen tulos
käyttömenojen puolella. Ne laskivat edellisvuodesta 0,3 milj. ja tilikauden
kokonaistulos oli ylijäämäinen 1,1 milj. euroa. Taseeseen jäi  ylijäämää 0,53 milj. euroa, mikä ilolla
pantiin merkille kassavastaavien keskuudessa.Väistämättä tulee mieleen että joku syy-yhteys tällä pitää olla siihen
että  Perussuomalaiset nousi viime kuntavaaleissa
valtuuston suurimmaksi ryhmäksi. Tämä vuosi 2014 oli ensimmäinen johon pääsimme
varsinaisesti vaikuttamaan. 2013 vuoden päätökset oli pitkälti jo edellisen
valtuuston nuijimia.Jottei tässä aleta liikaa leijumaan, pitää muistaa että sitä velkaa on kyllä
nyt jo enemmän kuin lääkäri määrää. Asukasta kohden reilut 2 600 euroa.
Siihen sitten konsernivelkaa vielä  melkein tuplasti joten nöyränä velallisena
ollaan tulevaisuudessakin.Eli tarkkana pitää olla tulevien investointien suhteen. Kriisikunnaksi ei pidä
ajautua holtittoman rahapolitiikan vuoksi. 
Silti on pakko rahaa laittaa korjauksiin varsin runsaasti, sillä
jotensakin tuntuu että kaikki julkisen puolen rakennukset hajoaa käsiin.Osin
meillä on vanhaa rakennuskantaa kuten keskuskoulu ja liikuntakeskus jotka
luonnollisesti vaativat uudistusta. Silti herää kysymys että onko jossain
vaiheessa rakennettu sutta ja sekundaa vai onko rakennusvalvonta ollut
puutteellista? Vielä tulee mieleen sekin että ollaanko nykyään liian
herkkähipiäisiä? Pikkasen normaalia kevätsiitepölyaivastelua ja heti epäillään
sisäilmaongelmia. Koko valtakunnassa tulee olemaan
seuraava vuosikymmen aikaa että kynsiä purraan ja pettua pannaan leipään. Nyt
maksetaan siitä että ollaan eletty yli varojen. Se näkyy myös kuntapuolella
lisääntyvänä rahapulana. Helsingin pää muistaa meitä yhä harvemmin ja entistä
pienemmin rahalähetyksin. Toivon mukaan turhan aikaista byrokratiaa puretaan
vikkelään tahtiin kuten luvattu on monelta taholta. Pienenevät kassavirrat
pitää käyttää tehokkaasti.  Silti nyt ei missään nimessä pidä vaipua
synkkyyteen. Ehei, nyt on tekemisen paikka.  Suomalainen on parhaimmillaan selkä seinää
vasten. Pohjois-Satakuntalainen vielä selkeesti keskivertoa parempi sillä
saralla. Meillä on naapurikuntiemme kanssa miltei rajattomat mahdollisuudet
tehdä tästä alueesta todellinen Keski-Eurooppalaisten lomaparatiisi kun osataan
hyödyntää koko  alue päästä päähän. Jämiltä
Pesämäkeen, willeiltä päiviltä monitoimihalliin. Keskellä hulppeiden harjumaisemien on Kankaanpää,
koulukaupunki taidekehineen.  Juuri nyt
vietetään taidekoulun 50 vuotis juhlavuotta ja yhteinen tahtotila seudulla on
selkeesti se että satavuotisbileetkin tullaan pitämään saman   asian
tiimoilta aikanaan. Yrittäjyys on meillä myös korkeassa kurssissa ja siihen
pitää panostaa tulevassa tiukassa taloustilanteessa entistä enemmän. Nyt pitää
kaikkien lähteä ponnistelemaan yhteisen hyvän vuoksi. Kutsuttakoot sitä sitten
vaikka yhteiskuntasopimukseksi tai yhteiseksi talkoiksi. Vatuloinnin aika on
ohi, sanoisi pääministeri tähän. Nyt tarvitaan luovuutta pursuava innovaattori
kehiin ja se on siinä!Kankaanpään Perussuomalaisten valtuustoryhmä hyväksyy tilinpäätöksen vuodelta
2014.Nauttikaa kesästä, luonnon kauneudesta. Käykää erilaisissa tapahtumissa
teatterista pesismatseihin, toreilla ja uimassa hyvin hoidetuilla rannoilla.Hyvää kesää omasta ja valtuustoryhmämme puolesta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokous

Eduskuntavaalit

Perjantai 24.4.2015 klo 19:22 - T.Roskala

 Muutama päivä on eletty äänestyksen jälkeistä aikaa ja pikkuhiljaa alkaa palautuminen vaalien jälkeiseen normitilaan.

 Onhan se aika outoa viettää normiperjantai iltaa kotona, kun viimeiset pari kuukautta ollaan oltu aina jonkun marketin pihassa tähän aikaan. Kuten myös lauantaisin ja viimeiset viikot arkipäivisinkin.

 Meillä oli Jarin takana hirmuisen hyvä porukka. Kaikkiaan varmaan pari-kolmekymmentä joista tusina jatkuvasti kehässä, hieman kokoonpanoa vaihdellen. Tarmo "kiimaliiterin" puikoissa ja ehdokas itse kolusi kaikki paikat lävitse. Tuon hauskan nimen meidän kulkupelille antoi eräs vastaantulija Merikarvian suunnalla. Tämä matkailuauton vuokraus olikin yksi kuningasideoista. Se mahdollisti kulkemisen yhdellä autolla ja sitoi porukan todella tiukasti yhteen. Samalla se teki mahdoliseksi ottaa viisikin paikkaa samalle päivälle. Alta kymmenen minuutin paikkakunnalle tulon jälkeen oli makkarat grillissä kuumana! Ei tarvinnut alkaa telttaa kokoileen, riitti kun nosti grillin peräkontista ja sateella laski sähköisen lipan suojaksi.

 Tuota suomalaisten himoitsemaa vihannesta reissuilla kuluikin. Paulin laskujen mukaan reilut 10 000 hampparinväärää löysi käyttäjänsä. Hyvin maistui ja monin paikoin jonoa muodostui vaikka kolme miestä pussitti makkaraa grillistä nopiaan tahtiin. Perussuomalaiset on ylivoimainen toripuolue, kuten monasti on todettu.

 Jaoimme myös pieniä (minigripin kokoisia) karamellipusseja. Niissä oli puolen tusinaa karamelliä ja A-7 kokoinen nelisivuinen esite ehdokkaasta. Näitä pussitimme parin kuukauden aikana n. 14 000 pussia ! Wihtiksellä ja ex-Tiimarilla. Minna, Kristiina ja Hannu kunnostautui ykkössäkittäjinä :) Nämä pienet "lauantaipussit" oli erittäin suosittuja varsinkin naisten keskuudessa. Kukapa ei pikku makeasta tykkäisi. Miehille makkarat, naisille namut...oli karkea linjanveto.

 Eikä siinä kaikki. 4000 pienpussia täyttyi erittäin itävästä ohrasta jota jaoimme ennen pääsiäistä rairuohoksi. Oli myös suosittu tuote. Jonkun verran jäi vielä pyhien jälkeenkin sitä mutta kyllä keväinen ensiruoho silloinkin kiinnosti.

  Erkki jakoi mainosmateriaalia maakunnan joukoille ja isot mainokset tauluihin, Tapio ja Tarmo ne pääosin kävi kiinnittämässä. Iso urakka mutta toi paljon näkyvyyttä. Sofia emännöi fanipuolta ja keräsi siinä samalla ison joukon uusia Perussuomalaisia. Sitkeä sissi. Pauli hoiteli varmalla otteella torikahvilan toimivuuden, Maili luottopiikkinä. Taina ja Tuula pääsivät myös riemuun mukaan. Toripäällikkö hoiteli siinä sivussa myös sponssimakkaroiden hommaamisen ja auton noudot ja viennit ym. juoksevat asiat, Tarmo siinäkin usein apuna. Omalla kohdalla oli logistiikka puoli, käsittäen tavaroiden hankinnan ja kiertueohjelman laatimisen. Lupien hommaamiset ym. missä apuja sain hyvin Tarmolta ja Petriltä.

  Mainoksia oli niin lehdissä, radiossa kuin teeveessäkin. Kiitettävästi tuli näkyvyyttä sitäkin kautta. Tärkeintä oli kuitenkin kiertää kuin Jerusalemin suutari. Oli aina yhtä sykähdyttävää kun vaaliauto kurvasi torille tai marketin pihaan ja puolen tusinaa liivein varustautunutta pöllähti autosta pihalle. Osa alkoin virittää grilliä ja osa jakaa namupusseja. Ehdokas Koskela itse keskusteli ihmisten kanssa jakaen välillä sinappia ja homma toimi kuin junan vessa. Usein saatiin myös Anssi mukaan ja menneen eduskunnan varapuhemies veti aina ison piirin ympärilleen. Markus, Sami, Päivi, Paula,Maaka, Anne-Mari, Sairion alaikäiset tehopakkaukset...varmaan vielä tusina löytyy jos oikein keskittyisi. Pääasia että kaikki oli mukana suurella sydämellä.

 Pitää vielä käydä nuo lopulliset tulokset tarkalla kammalla läpi. Nyt näyttää vahvasti siltä, että Jarilla on kaksi kärkisijaa kun tuloksia tarkastellaan äänestysalueittain. Samalla ainoat kaksi aluetta missä ollaan menty yli 1000 äänen yhden ehdokkaan kohdalla. Keskustan itäinen ja läntinen. Aika kova juttu, kun vastassa sentään on Sipilän ja Stubbin kaltaisia tekijöitä.

Pistän tähän vielä kiertueohjelman missä vierailtiin. Ai niin...nyt levätään ja uusi projekti starttaa vappuna!

Jari Koskela eduskuntaan  vaalikiertue 2014-2015

2014

22.8 Kankaanpää, taideviikko  Vaalikampanja avaus
23.8 Kankaanpää, taideviikko
30.8 Kokemäki – Harjavalta – Merikarvia, yrittäjämarkkinat
19.9 Eura
20.9 Rauma, silakkamarkkinat
27.9 Pori, Pori-päivän tapahtuma
12.10 Kankaanpää, Kuninkaanlähde ruskaretki
25.10 Huittinen, toritapahtuma
20.12 Huittinen

2015

 22.1 Kankaanpään tori
30.1 SM-hiihdot, Jämi
31.1 SM-hiihdot, Jämi
1.2   SM-hiihdot, Jämi
9.2 Honkajoki, hevosen luovutus – Kankaanpää, Timo Soini
14.2 Honkajoki
16.2 Karvia – Jämijärvi
21.2 Pori Pick n Pay – Rauma Pick n Pay
26.2 Kankaanpää tori
27.2 Pori, Puuvilla
28.2 Kankaanpää, otteluisäntänä Jäähallilla
2.3 Pori, Eetun aukio – Noormarkku – Pomarkku
5.3 Helsinki, eduskuntaretki
6.3 – 8.3 Trondheim Norja, Pohjoismaiden parlamenttien hiihtokisat
10.3 Nakkila
12.3 Kankaanpää tori
13.3 Jämijärvi – Siikainen
14.3 Rauma Pick n Pay – Ulvila – Pori Pick n Pay
19.3  Kankaanpää tori - Siikainen, Leväsjoki
20.3 Lavia – Harjavalta – Kokemäki – Huittinen
21.3 – 22.3 Pori, rakennus ja LVI-messut
24.3 Siikainen – Karvia – Honkajoki
25.3 Pori, Eetun aukio Timo Soini – Huittinen Timo Soini
26.3 Kankaanpää tori
27.3 Merikarvia – Ahlainen – Wihtis, Vihteljärvi 28.3 Pori, Eetun aukio – Luvia – Eurajoki – Rauma tori / Pick n Pay
29.3 Honkajoki, Santaniemi
1.4  Pori Pihlava – Musa
2.4  Säkylä – Eura – Köyliö – Kokemäki – Huittinen
4.4 Pori, Puuvilla –Pori  Pick n Pay – Kokkojuhla, Vihteljärven kyläkoulu
7.4  Rauma Pick n Pay – Eurajoki – Pori Sampola
8.4 Pori Pormestarinluoto – Vanhakoivisto – Väinölä
9.4 Kankaanpää tori
10.4 Lavia – Kokemäki – Harjavalta – Nakkila – Kankaanpää SK:n vaalipaneeli
11.4 Rauma tori – Karhuviesti, ehdokkaan juoksuosuus – Pori Karhuhalli
12.4 Pori Sampola – Tuorsniemi
13.4 Huittinen SK:n vaalipaneeli
14.4 Pori Pihlava – Ulvila
15.4 Karvia – Honkajoki – Pori Pick n Pay
16.4 Kankaanpää tori – Nakkila -Pori Musa
17.4 Rauma tori – Ulvila – Pori Mikkola
18.4 Kankaanpää tori- Harjavalta- Kokemäki- Huittinen
19.4 VAALIPÄIVÄ Kankaanpää tori vaalikahvila


 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskunta

Vaalit

Maanantai 30.3.2015 klo 21:38 - Teuvo Roskala

19.4 ja 15

Siinä maagisia lukuja, jotka pitkälti on hallinnut viimeisten kuukausien aikana elämää.

Ensin mainittu numeropari on vaalipäivä, jonka jälkeen meno Suomessa muuttuu selkeästi verrattuna tähän viime vuosien tuskan täyttämään aikajanaan.

Jälkimmäinen numero 15 on Satakunnan vaalipiirin kansanedustaja ehdokkaan Jari Koskelan numero. Häneen on ladattu suuret odotukset eikä suotta. Lukenut mies, jolla on vahva yrittäjätausta. Juuri ne ominaisuudet, joita nyt tarvitaan. Vahvaa johtajuutta, jotta saadaan yrityselämä pyörimään ja työllisyystilanne parempaan päin. Vienti vetämään ja maaseutu pysymään asuttuna. Niin meille kuin tuleville sukupolville turvallinen Suomi. 

 Ehdokkaan läpipääseminen vaatii hurjasti töitä. Myös tukijoukoilta. Meillä on Jarin takana todella iso tiimi. Varmaankin pari tusinaa . Muutama jatkuvasti mukana josta iso hatunnosto heille. Talkootunteja tulee tuhansittain. Jo tässä vaiheessa on käyntejä erilaisissa tapahtumissa kymmenittäin ja edessä tiivis loppuohjelma. Makkaraa tuhansittain, karkkipusseissa vielä yksi nolla perään. Rairuohoista jo suurin osa jaettuna.

Kyllä se tästä suttaantuu. Nyt pitää vielä tsekata viestit kännykästä. Puheluja tänään 78 joista normityöhön liittyviä kolmannes eli hektistä on, mutta antoisaa!


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalit

Puolimatkan krouvissa

Tiistai 6.1.2015 klo 19:04 - Valtuutettu Roskala

 Vuosi vaihtui että hempahti ja samalla ensimmäinen valtuustokauteni saavutti keskikohtansa. Pari vuotta on istuttu ja pari on jäljellä. Pienen väli-inventaarion aika siis.

  Erilaisissa luottamustehtävissä on tullut mukana oltua jo nuoresta pitäen. Kylätoimikunnassa ja yrittäjissä, tielautakuntia ja autopuolen luottamushommia, noin tiivistäen.

 Kyläkoulumme päälle langennut lopetusuhka toi sitten mukaan varsinaisen poliittisen toiminnan jolta olin onnistunut pysymään sivussa puoli vuosisataa.

 Koulut onkin ollut näkyvässä osassa tämän ensimmäisen parin vuoden aikana. Positiivista on se että ollaan onnistuttu toimiva kyläkouluverkko säilyttämään Kankaanpäässä. Vielä kun oppilasennusteet näyttää positiivista suurimmalla osalla kyliä, on aihetta tyytyväisyyteen. Myös keskuskoulun remontti on saatu alkuun vaikka siitä hirmusen kallis pieti onkin tulossa. Kuten hieman osattiin ounastella, ei taida edes kymmenen milliä siihen riittää. Noh, halvalla ei yleensä saa hyvää ja jos tällä nyt mennään taas reilut 50 vuotta, ei kustannus ole vuotta kohden "kuin" 200 000 euroa! Plus rempat joita tulee jossakin vaiheessa, toivon mukaan ei seuraavina parina vuosikymmenenä.

 Koulupuolelta tulee sitten suurimmat takapakitkin, kärkenä luonnollisesti Hapuan lakkauttaminen. Se olisi saanut kyllä jatkaa eteenpäin , koska konsepti hapuan lapsien ja dysfasialasten kanssa pelitti erinomaisesti. Se herätti kyllä ihmetystä että miksi Keskusta sen halusi nyt kaataa, kun puolitoista vuotta aiemmin halusi koululle uuden 70 000 euron peltikaton. Ja sai sen. Kohtuu arvokas katto tuolle ajalle koska ei myydessä siitä saa takaisin kuin murto osan. Kauaskantoista asioiden hoitoa?

 Narvi oli jo lakkautettu kun ruoriin pääsimme ja nyt se jo myytiinkin. Pilkkahintaan, sillä siitä olisi saanut erinomaisen päiväkodin lapsille. Mutta kun konsulttifirma lyö millin korjauslapun kylkeen, homma tyssää siihen. Eiköhän tuon olisi sadalla tonnilla saanut siihen kuntoon, että siellä olisi taas vuosikymmen tai kaksi mennyt heittämällä. Jossain vaiheessa tulee eteen sekin aika, että joudutaan tyytymään hieman vaatimattomampiinkin tiloihin. Eikä tuo aika välttämättä ole enää kaukana.

   Ison plussan saa valtuusto kun onnistui säilyttämään taloushallnnon Kankaanpäässä. Kovasti taitoa-hanketta ajettiin läpi, mutta järki voitti. Perusjärki.

  Sama perusjärki oli sitä mieltä ettei kannata tehdä lennossa itsemurhaa ja ottaa jo köydessä kiikkuvaa Laviaa mukaan niillä ehdoilla mitä oli tarjolla. Se olisi tiennyt automaattisesti sitä, että parin vuoden sisällä olisi Pori-kilpiä propattu jo kaupungintalon seinään. Nyt saimme puolentoista tuhatta Lavialaista tyytyväiseksi ja 500 euroa verorahoja taskuun vuoden lopuksi jokaiselle. Ei ihme jos vetää suuta hymyyn. Loput vajaa parisataa kun vielä saavat luvan Porin päästä, niin saadaan viedä Porin kyltti melkein Rantasen nahkajalostamolle asti. Se olisi sitten: BINGO!

 Lähiruokaa kouluihin, kadunpätkien rakentamisia, pöytäkirjoja reaaliajassa ja montaa muuta aloitetta on myös keritty jo tekemään. Ja nyt vasta tuntuu että vauhtiin ollaan pääsemässä. Homma on opittu ja tulosta tulee. Talouskin saatu tasapainotettua kohtuullisesti, joskin tarkkana pitää olla koko ajan ja yhdistämisiä hyödyntää maksimaalisesti. Niin yksilö kuin kuntatasollakin.

 Aikaa tämä politiikan teko ottaa mutta kyllä se antaakin. Runsaasti hyviä ystäviä ja kokemuksia. EU parlamentissakin on tullut jo kahdesti käytyä ja muutama meppi tavattua. Samoin puolueen tilaisuudet on vieneet niin Helsinkiin kuin Joensuuhun, Ouluun kuin pitkin Satakuntaakin luonnollisesti. Ja nyt kevään tullen vasta ralli alkaakin, kun oman kylän pojasta tehdään valtiomiestä! Siinä tulee juotua ja tarjoiltua kahvia kuppi jos toinenkin. Ja eiköhän jonkun sortin makkarasirkus meilläkin ole, siellä ja täällä. Onhan nämä palvaajasuvut pitkälti Vihteljärveltä lähtöisin olevia.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuusto

Verotus taitekohdassa

Maanantai 24.11.2014 klo 19:48 - valtuutettu Roskala

 9.11.2014

 Verotus on nyt tullut taitekohtaansa. Niin kunnissa kuin valtiontaloudessakin. Tämä alkaa olla nyt se piste, jonka yli mennessä etumerkki muuttuu  -merkkiseksi. Harmaa talous voimistaa otettaan.

 Miksi meillä Kankaanpäässä pitäisi jälleen nostaa veroja? Siksi, että valtionosuudet kunnille pienenee vuosi vuodelta.

 Miksi ne pienenee? Siihen on monta syytä enkä ala niitä nyt kaikkia tässä luetteloimaan. Isoimpana ylisuureksi lihotettu julkinen sektori jonka seurauksena saamme kantaa vettä vuotavalla saavilla varmaan hamaan tuomiopäivään saakka .Viennin hiipuminen vaatii pienentämään julkista taloutta ja nopeasti. Ei soi sahat entiseen malliin, eikä Nokian uutuusmalleja enää jonoteta yön yli kauppakeskuksissa. Ei voida odottaa tulojen kasvua, vaan menot on sopeutettava tulojen mukaan. Menopuolella on paljonkin karsittavaa, niihin en tässä näin Joulun alla puutu ettei tule kenelläkään paha mieli. Netistä löytyy tarkennuksia kyllä.

Kiinteistöverojen korotusta ajetaan läpi vanhanaikaisella ja hyväksi havaitulla numerokikkailulla. Esim. vakituiselle asumiselle esitetään 0,09 % korotusta, mikä kuulostaa varsin pieneltä korotukselta. Tosiasiassa siinä esitetään neljänneksen eli 25 % korotusta!! Jätetään ne nollat ja pilkut pois ja otetaan käytännön esimerkki. Naapurisi vuokraa sinulle muutaman kymmenen aarin kivisen maatilkun jonne kylvät ruista. Vuokraksi sovitaan 36 säkkiä jyviä vuodessa. Ja heti puintien jälkeen tämä vuokraisäntäsi ilmoittaakin että vuokra onkin nyt 45 säkkiä! Järkeilet päässäsi että 9 säkkiä lisää on neljännes 36 säkistä. Eli vuokranmaksu nousee kertalaakista neljänneksen eli 25 %.  Ei tunnukaan enää niin pikkusummalta…..

 Nyt on tämä verotuksen jatkuvan kiristämisen tie kuljettu loppuun. Niin meillä kuin koko valtakunnassa. Jos tästä suosta halutaan tosissaan nousta, niin on pureuduttava rakenteisiin. Sitä on nyt toisteltu vuodesta toiseen, mutta käytännössä ei mitään tapahdu. Missä on ne kunnillekin luvatut byrokratian purkamiset? Taisi mennä Jykän salkussa Brysselin torille.


 ”Tapa talonpoika päivässä” oli Arvo Salon lanseeraama slogani takavuosina. Hyvin onkin paikkansa pitänyt, sillä maatilojen määrä on räjähdysmäisesti pudonnut. Iso kiitos siitä kuuluu myös EU:lle.

 Nyt pitää tämä iskulause sovitella ajan henkeen sopivaksi.

 
 Miltä kuulostaisi…” Vähennä virka viikossa, toimi tarvittaessa ”. Eli byrokratiaa ja päällekkäistä hallintoa on karsittava mahdollisuuksien mukaan. Niin pääkallon paikalla kuin maakunnissa. Niihin talkoisiin pitää osallistua jokaisen, puoluekantaan katsomatta.

 Mistäkö sitten rahat tilalle kun veroja ei enää voi nostaa? Niiden säästöjen keksiminen ei ole meidän päättäjien pääasiallinen tehtävä. Sitä varten meillä on päteviä virkamiehiä jotka on tämän himmelin aikanaan  rakentaneetkin. Hyviä neuvoja toki voimme antaa pyytämättäkin.

 Jos virkojen ja vakanssien yhdisteleminen etenee turhan  hitaasti, on muitakin keinoja.  Velan otto luonnollisesti yksi, mutta kovasti alkaa olemaan limiitit jo ennestään pakkasella. Velka on veli otettaessa, mutta maksettaessa…niin…onko se serkku vai peräti pikkuserkku Porista. Joka tapauksessa kansaa ei voi veroilla loputtomiin rangaista. Amerikan vallankumous alkoi 1700-luvun lopulla juuri verotuksesta ja turhasta sääntelystä johtuen.

Lomautus on yksi keino, mitä tälläkin hetkellä joudutaan käyttämään monessa firmassa niin meillä kuin muualla.Omakohtaista kokemusta on siitä tälläkin hetkellä.  Se ei saa olla mikään mörkö eikä kunnat  saa sen suhteen olla mikään suojavyöhyke.  Ensin pitää karsia väkeä mistä voidaan, sitten lomautetaan ja vasta viimeisenä tulee verojen korotukset. Tämän pitää olla marssijärjestys. Ei yksityiset firmatkaan voi rahapulan iskiessä mennä asiakkailta tai kuntalaisilta keräämään lisää rahaa jos ei ole antaa mitään vastiketta sille. Kyllä silloin pitää pureutua rakenteisiin.

  Nyt kun vuodenvaihteessa on vielä  tulossa pakollinen 30 euron ekomaksu, olisi kohtuutonta mennä nostamaan vielä verojakin.

Ehdotan että emme nosta kiinteistöverotusta Kankaanpäässä muuta kuin valtion määräämään minimitasoon. Tarkoittaa sadasosaprosentin nousua sekä vakituisessa että muun asumisen kohdalla, mikäli oikein olen tulkinnut kaupunginkamreerin sinänsä ansiokkaasti tekemää selvitystä laista ja velvotteista kiinteistöverojen suhteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verot

Vaaleista vaaleihin

Maanantai 27.10.2014 klo 21:20 - Teuvo Roskala

 Pimeyden ytimessä aletaan olla. Kellot käännettiin ja päivänsydän lyhenee lujaa vauhtia molemmista päistä. Tietää Joulun tuloa samalla, mikä positiivista.

 Syksy on syyskokousten aikaa ja niitä on ollut ja on vielä jäljelläkin. Asioita pannaan järjestykseen. Sama tilanne vaalirintamalla. Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään ja varsinainen äänestyspäivä on marraskuun 9. Liputuspäivä mikä sopii minullekin oikein hyvin :)

  Vaikeat vaalit äänestäjälle kun vertaa vaikka eu-vaaleihin. Kirkko on vuosi vuodelta löysentänyt linjaansa ja sitä myötä katoaa kirkollisverojen maksajatkin. Viimeksi eilen erosi 1000 ja toinen tonni tänään kun Vantaalaiset keksi että kirkon pitää olla esillä seksimessuilla. Justiinsa. Kas kun eivät jalkautuneet Reeberbahnille. Siihen kun lisätään arkkipiispa Mäkisen möläytykset Pori Jazzin aikoihin, ei tarvi ihmetellä jos kirkko menettää suosiotaan. Ja nopeaa tahtia. Pienessä ajassa on lähdetty mukaan markkinahumuun ja seuraukset näkyy. 

  Katolilaisuus ja ortodoksit nostaa tällä menolla nopeasti kannatustaan. Kirkon pitää palata sille tielle millä se on ollut vuosisadat. Silti voi hyväksyä naispapitkin, kunhan ei hyväksy neutraalia avioliittolakia. Ja tärkeintä on että äänestää aina kun voi eikä pidä sotkea puoluepolitiikkaa nyt seurakuntavaaleihin. Parhaat menkööt läpi. Oli sitten millä listalla hyvänsä.

 Keväämmällä onkin sitten ne isot vaalit missä punnitaan Suomen tulevaisuus. Raju pitää olla kurssin käännös, jos meinataan maa vielä pelastaa. Niin tehokkaasti se on upotettu tällä vuosituhannella.

 Niihin palataan sitten hieman myöhemmin. Nyt on viisi ehdokasta Kankaanpäästä ja kaikki ei edes ole ehdokkaitaan vielä paljastaneet. Aika kisa tulee oleen äänistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit

Eteenpäin sanoi Mannerheim

Keskiviikko 27.8.2014 klo 23:22 - T.Roskala

Paljon on vettä virrannut Thamesissa sitten edellisen päivityksen. Valioliigakin alkanut, mutta jätetään se myöhemmäksi.

Politiikan auvoisella saralla on ollut varsin hiljaista kesäaikana. Liiankin, sillä ote on päässyt taas kirpoamaan ja virkakoneisto ruosteessa kuin 60-luvun pitkälapainen Homelite suulin nurkassa.

 Päiväkoti touhu onneksi saatiin ajoissa kuriin ennenkuin isompaa vahinkoa pääsi tapahtumaan. Hilkulla oli ettei rahaa palanut taas krinnikaupalla. Ei vaan pelitä tämä tiedonkulku virkakoneistolta päättäviin tahoihin. Ei kyllä pelittänyt koululaisten vanhemmillekaan, kun koulut taas alkoivat. Muutama napero odotteli turhaan kyyditystä kun aikataulutukset sekaisin. Ei ihme, jos moni vanhemmista otti isoa pulttia. Toivon mukaan vuoden päästä jo saataisiin homma toimimaan. Pitänee antaa enemmän keppiä kun porkkana ei tunnu tehoavan?

Paljon puhetta herättäneessä yksityistieasiassa tieto taas kulki turhankin nopeasti. Tai turhan virallisesti. Syrjäkulmien mummat oli kauhuissaan kun Itella ( ex-posti, tuleva posti) kantoi laatikkoon ilmoituksen missä kerrottin päätöksestä määrättyjen teiden aurauksen loppumisesta. Vasta lopussa oli maininta että päätökseen voi hakea muutosta sosiaalisin perustein. Olisi ollut huomattavasti fiksumpaa lähettää kirje pehmeämmällä tyylillä ja jättää se vallan lähettämättä ikääntyneille kansalaisille jotka tulevat aurauksen saamaan jatkossakin. Turhaa huolta ja murhetta tuli nyt ja tekninen keskus tukkeutui huolestuneista kyselyistä.

 Hallikauppaa tehdään edelleen kaupungin suuntaan mutta siinä kyllä kuuro taluttaa sokeaa. Velkainen auttaa velkaista? Ei tunnu kestävän kehityksen kuningasidealta.

 Kankaanpään Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Jari Koskelan vaalikampanja potkaistiin käyntiin hyvin näyttävästi. Hörhiäisviikonloppuna valjastettiin Tiimarin jäljiltä tyhjillään olevat tilat hyötykäyttöön ja väki tykkäsi. 60-luvun hittibiisien siivittäminä kiinnostus oli mitä melkoisin. Laulava pastori ei pettänyt :)

 Nyt vedetään lauantaina 30.8 minikiertue lähialueella seuraavalla aikataululla:

 Kokemäki 10.00-11.00
 Harjavalta 11.15-12.15
 Merikarvia 13.30-14.30

 Tervetuloa kuuntelemaan mitä meillä Kankaanpään Perussuomalaisilla on antaa Satakunnan ja Suomen parhaaksi. Nimenomaan tässä järjestyksessä!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit

Lisää santaa, keskustan teillekin?

Maanantai 9.6.2014 klo 22:35 - T.Roskala siv.lautakunnan jäsen

 Aika on kuluvaista. Pitkälti toista kuukautta edellisestä blogista ja yhtäkkiä taas tapahtuu joka rintamalla. Pitää mielen virkeänä ;)

 Paikallislehti pysäytti heti pääkirjoituksessaan joka oli otsikoitu : "Kyläkoulut välttyvät hetkeksi Kankaanpäässä leikkurilta". Jos tuo ei ole asenteellinen kirjoitus, niin mikä sitten? Juuri kun on saatu päättäjien kesken yksimielisyys, ettei tällä valtuustokaudella kosketa enää kouluverkostoon kunhan vaan kriteerit täyttyy ( hyväkuntoinen koulu+ tarpeeksi oppilaita) , niin media ottaa omia linjauksiaan. Ei hyvä, ei.

 Honkajoki "pääsi" Vimpelin kera iltauutisiin asti, mutta ei takuulla kumpikaan sitä riemumarssiksi kokenut. Sen tämä ainakin on opettanut, ettei kyläkoulujen lopettamisella kunnan taloutta pelasteta. Niin Lavia kuin Honkajokikin kun on ne lopettaneet.

 Ehei, kyllä tämä vaatii rankempia toimenpiteitä eli rakenteisiin pureutumista. Sinänsä jännä juttu että paikallinen aviisi keskittyi taas kerran kouluihin vaikka niiden osuus 3,5 millin säästöpotissa on laskennallisesti vain viidennes ja todellisuudessa muutaman prossan luokkaa, pyöritteli lukuja miten päin hyvänsä.

 Toinen hiuksia nostattava juttu on tämä Justeerin ryhmiksen ympärille muodostunut, farssin piirteitä saava näytelmä. Huomenna kokoontuu sivistyslautakunta ja sille ei asiasta ole tähän päivään mennessä tullut minkäänlaista tiedonantoa. Ei, vaikka se olisi ensimmäinen virallinen päätöksentekoelin minkä pitäisi ottaa asiaan kantaa. Ja jo maaliskuun puolivälissä on hajuhaittoja tutkittu ja ryhmis päätetty pistää käyttökieltoon kesäkuun alusta. Tämä asia on esimerkki kaupunkimme päätöksentekokulttuurista. Siitä kulttuurista minkä muuttamiseen on nyt tehty töitä tosissaan tämä valtuustokauden alku ja jatkossa on vaan lisättävä kierroksia! Ei veronmaksajien rahoja voi hussata mielin määrin iänkaiken kaikenmaailman parakkikyliin. Nyt on otettava järki käteen päätöksenteossakin.

 Päivän kliimaksina saatiin vielä hyvin yllättävä äänestystulos. Politiikka todella pitää mielen virkeänä, kesälläkin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunta

Ei kuntaliitosta Lavian kanssa

Torstai 24.4.2014 klo 0:22 - Valtuutettu T.Roskala

Hieman erilainen päivä illassa. Jo aamusta tunsi että kyllä tämä päivä erilainen on kuin normaali valtuuston kokous. Olihan päätettävä niin iso asia etteivät kokeneemmatkaan valtuutetut vastaavaa muistaneet.

 Kovasti oli asian tiimoilta yhteydenottoja suuntaan ja toiseen. Varmaan tuhansia puheluita, tapaamisia ja keskusteluja jos kaikki yhteen laskettaisiin.

 Jämin traaginen tapahtuma kyllä hieman kovinta hurmosta laski puolin ja toisin ja asetti äänestyksen oikeisiin mittasuhteisiin. Vaikka kuntien yhdistymiset tai yhdistymättä jäämiset isoja ja merkittäviä asioita ovatkin, niin elämä jatkuu niiden päätösten jälkeenkin. Jämillä se ei sitä valitettavasti tehnyt 8 nuoren ihmisen kohdalla.

 Itse kokous eteni sutjakkaasti, mitä nyt normi nokituksia hieman alussa ja lopussa vanhojen veteraanien kolistellessa sapeleitaan. Verryttelyä...maybe..

 Äänestystä edeltävät puheenvuorot ei isoja yllätyksiä tuottaneet. Kaikilla oli halu tehdä yhteistyötä Pohjois-Satakunnan hyväksi ja niinpä talousasiat nousi pääosaan. Osa arvosti virtuaalieuroja, suurimmalle osalle tärkeimpiä oli käsin kosketeltavat kolikot ja setelit.

 Demareilla oli selkeä johdonmukainen linja koko liitosprojektin ajan. Talous ratkaisi sielläkin. Kokoomus piti myös luonnollisesti kiinni realistisesta näkemyksestä eurojen suhteen. Hallituksen pj. oli eri linjoilla ja se sekoitti ilmeisesti mediankin laskelmat koska tämä näkemys oli julkinen hallituksen äänestyksen myötä. Saattoi toki sekoittaa kertoimia muuallakin...

 Perussuomalaisilla oli yhtenäinen näkemys kokoukseen mennessä mutta äänestyksessä tuli yksi poikkeama polulta. Tutkimattomia on Herran tiet. Tosin muutaman minuutin oli ennen äänestystä suurimmalla osalle epäselvää että äänestetäänkö juuta, jaata, kyllää vai eitä. Sen verran vauhdikkaasti tarjoiltiin eri vaihtoehtoja eri muodoissa.

 Keskusta oli perinteiseen tapaan jakautunut jo hyvissä ajoin. Pääosin olivat liitoksen puolesta. Vasemmistoliitto oli myös puolesta  kuten yksinäiset vihreiden ja kristillistenkin valtuutetut.

  Mika laski äänet ja valtuuston pj. totesi että äänet menivät 21-14 liitosta vastaan.

 Nyt jatketaan tällä samalla Kankaanpäällä ja Laviakin on aina Lavia. Niin kuin Sävi on sävi ja Suodenniemi on Suodenniemi.

 Yhteistyötä jatketaan ja mahdollisia vapaaehtoisia yhdistymisiä muihin tutkitaan koko ajan aktiivisesti. Pääasia että pistämme talouden kuntoon. Toista esimerkkiä kriisikunnaksi ajautumisesta ei tämä seutukunta enää tarvitse. Herätys lienee kaikille ollut tarpeeksi karu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liitos

Liitos vai ei?

Maanantai 24.3.2014 klo 22:57 - T.Roskala

 Mielenkiintoinen ilta takana uudessa upeassa auditoriossa. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Velkarahallakin, vaan ei naapurin pollella.

 Varsinainen kokous kesti kymmenen minuuttia. Pari etukäteen päätettyä asiaa ja sitten erä jo edellisistä valtuuston kokouksista tuttua -vettä kengässä- leikkiä. Käytävään ja sisälle.

 Kiitettävästi oli osallistujia paikalla. Ilmeisesti molempien mahdollisten liitoskuntien valtuustot ja muutama viranhaltija ja muu silmäätekevä. Kuten pj. totesi, avoin mutta suljettu kokous.Diplomaattinen sanonta :)

 FCK:n konsultti esitteli ensin selvityksen minkä he toimeksiannosta olivat tehneet ja mikä nyt on kaikkien nähtävillä netissä. Hyvää työtä Riitalta ja kumppaneilta. Realismia.

 Paljon olisi paperissa kohtia mistä pitäisi neuvotella mutta se onkin nyt myöhäistä! Pieni työryhmä on asiaa käsitellyt ja siellä on asioiden eteenpäin vieminen ollut hankalaa. Ainakin, jos ei ole poliittista tukea ollut tarpeeksi takana.

 Tässä on kyllä varsin erikoinen marssijärjestys nyt menossa. Ensin olisi pitänyt tehdä tämä selvitys, sitten laaja kansalaiskeskustelu ja  tietenkin myös pari, kolme tälläistä yhteistilaisuutta. Sen jälkeen paperia fiksattu, uudestaan yhteisvaltuustoiltaan ja sitten vasta vikojen korjausten jälkeen valtuustoäänestyksiin.

 Aikapula uhkaa nyt vesittää koko homman. Vaikka aikaa olisi ollut melkein rajattomasti kun olisi alettu ajoissa hommiin. Viime kesänä esimerkiksi?

 On erittäin turhauttavaa esittää muutosehdotuksia jos ei valmiiseen paperiin pääse enää tekemään tarpeellisia muutoksia. Ja kyllähän niitä siellä on. Kaikkien ja kaikkia toiveita ei voi luonnollisestikaan toteuttaa, mutta kultainen keskitie olisi varmaan löydettävissä.

 Keskitie kyllä on löydetty. Varmaan liiankin keskeltä ;) Mutta valitettavasti se ei ole kultainen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lavia

Hapuan koulu sulkee ovensa

Maanantai 24.2.2014 klo 21:54 - T.Roskala

Niinhän siinä sitten kävi kuten pelättiin. Hapua ei kestänyt enää yhdeksänsiä pleijareita...vai monastiko on ollut pudotuspeleissä, taida muistaa kukaan tarkkaan.

 Järkipuhe ei tehonnut koska suuri on kaunista ja konklaavio runnoi päätöksen läpi selvin numeroin. 23-12 oli äänestyksen tulos.

 Nyt sitten nähdään kuinka isot säästöt siitä tulee. Hyvin todennäköisesti menee kulujen puolelle, koska kylätoimikunta lunastanee koulun muodolliseen euron hintaan ja kaupunki maksaa lämmityskulut ym. menot. Eli koulun lakkautuksella saadaan säästöpuolelle max. yhden opettajan palkka ja menopuolelle liki 30 oppilaan kuljetuskustannukset. Jälkimmäiset vie homman miinukselle tai sitten opettaja on nauttinut ministeritason palkkaa. Eli se niistä säästöistä...

 Toisenkin kerran jouduttiin äänestään. Perussuomalaiset ehdotti valiokunnan muodostamista selvittämään tätä ylenkin uutisoimaa kuumaa aihetta eli mitenkä oli mahdollista että teknisen lautakunnan kokouksessa oli lautakuntaan kuulumaton jäsen mukana päätöksenteossa.

 Se ei mennytkään yksimielisesti läpi eikä mennyt läpi alkuunkaan vaan hävisi äänestyksen selkein numeroin. Nyt se sitten etenee kaupunginhallitukselle joka alkaa asiaa setvimään.

 Tämä oli kyllä hyvin yllättävää, sillä olisi luullut kaikkien haluavan mahdollisimman puolueettoman ja tarkan tutkinnan asiassa. Ettei sitten huudeltaisi kylällä peräämme että hyvä veli järjestelmä rules. Sitähän me kukaan ei haluta missään nimessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulu

Kouluverkosto on säilytettävä!

Tiistai 11.2.2014 klo 20:41 - Sivistyslautakunnan jäsen T.Roskala

Vuosi on vaihtunut ja ollaan jo hyvässä vauhdissa uuttakin. Nopsaan ne menee ja tahti tuntuu vain kiihtyvän.

 Politiikassa ollaan myös saatu koneet käyntiin. Valtakunnan tasolla alkaa pää tuleen vetävän käteen kun peräseinä uhkaa tulla vastaan. Iänkaiken ei ikäviä päätöksiä voi lykätä, vaikka osa olisi valmis jo hankalimmat asiat testamenttaamaan tuleville päättäjille! Osa taas katsoo että nyt on viisainta karistaa pölyt jaloistaan ja suunnata alemmas eurooppaa. Niin se menee, tanssi hallituksessa kun kaikilla on omat askelmerkit.

 Paikallisesti pidettiin jo toinen sivistyslautakunnan kokous ja päähuomio kiinnittyi jälleen kerran kyläkouluihin, vaikka huomattavasti isompiakin summia kokouksen alussa käsiteltiin.

Hapuan kyläkoulun lakkauttaminen ensi syksynä oli esityslistalla  ja sehän ei hyvältä ratkaisulta tunnu. Omassa puheenvuorossani perustelin koulun jatkamista sillä että Hapualla on oppilaita selkeesti yli sovitun oppilasrajan joka on 25. Olkoonkin että niistä on puolet keskustan koulun listoilla. Kuitenkin he ovat fyysisesti Hapuan koulussa joka päivä oppia saamassa. Oppilaat ovat dysfasiasta eli kielellisistä erityisvaikeuksista kärsiviä. Pidän kaikkia oppilaita ja kansalaisia tasavertaisina ihmisinä, enkä pidä tälläisestä luokittelusta. Kaikenmaailman kikkakolmosilla saadaan oppilasmäärät näyttämään erilaisilta kuin ne aidosti on. Pitää myös ottaa huomioon miten erinomaisia tuloksia Hapulla ollaan saatu aikaan. Koulu ja ryhmät siellä on juuri oikeankokoisia dysfaatikoille.

Kannattaa ottaa myös huomioon että keskustan koulussa on alkamassa 7 miljoonan remontti ja väistötilat on edelleen osin hakusessa. Nyt ei pidä hötkyillä minkään toimivan kanssa. Hapua on hyvässä kunnossa verrattaessa nykyisiin julkisiin rakennuksiin Kankaanpäässä. Uusi peltikatto laitettiin juuri toissa kesänä.

Taloudellinen tilanne ei myöskään kannata tälläisiä kyläkoulujen lopettamisia. Niihin ei ole varaa  vaikka osalla tuntuu haluja olevankin. Viimeisin väitös (asiasta on monta tehty) oli summannut 270 lopetettua kyläkoulua ja 34 % oli menot lisääntyneet niissä kunnissa! Se niistä laskennallisista säästöistä.

 Lautakunta äänesti 5-3 sivistysjohtajan esityksen puolesta. Vastaan paikalla olevat Perussuomalaiset ja toinen Keskustalainen. Tästä asia etenee hallitukselle ja siitä valtuustoon. Nyt on Hapualaisilla se suuri momentum asioihin vaikuttaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koulu

Ajatusten tonavaa

Maanantai 23.12.2013 klo 21:01 - Valtuutettu

 Joulun 2013 aatonaatto. Vettä tihuttelee ja on lämmintä. Viimeisetkin lumenrippeet sulaa kuoppamäestä pois.

Ensimmäinen vuosi kunnanvaltuutettuna takana. Varsin sekavia ja ristiriitaisiakin ajatuksia on se herättänyt. Ei voi kieltää.

 Viimeisen kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen oli todella tyhjä olo hetken. Tälläistäkö tämä olisi koko nelivuotiskauden. Päätetään asioista ja otetaan ne uudestaan esiin puolen vuoden päästä. Päätetään asioista lautakunnissa ja ne tuleekin aivan uusina versioina hallitukseen ja sen jälkeen valtuustoon. Toki esimakua tulevasta saatiin jo puheenjohtajuuksia jaettaessa mutta silti...

 Seuraavaksi tuli turhautuneisuuden tila. Onko sitä näin saamaton? Onko koko valtuusto Kankaanpäässä näin heikossa hapessa?

 Nostamme veroäyriä, emme saa edes hiekkaa teillemme, budjetit paukkuu joka suunnalla, henkilökemiat ei kohtaa, koulukiusaaminen ahdistaa, talvella loppuu valaistus ja kesällä ei päästä kukkasista nauttimaan. Pesäpallossakin varma voitto valuu tasuriin sopuleita vastaan.

 Sitten pieni tuumaustauko. Tuon viimeisen otan piikkiini. Kunto ja käsi loppui. Muita en, yksinäni.

Veroäyri kuten tienhoidon määrärahat oli edellisessä valtuustossa sovittu juttu. Ei voi vaikuttaa.

Noihin molempiin kuten moneen muuhunkin vaikuttaa kyllä oleellisesti se että valtion avut pienenee vuosi vuodelta. Kylmä linja koko euroopan tasolla jatkuu. Sivukulmat kuihtukoon koska vain suuret keskukset on in! Niin kauan kuin tulee eteen ylipääsemättömiä ongelmia ja kello muuttaa käyntisuuntaansa. Osin jo sekkari on alkanut jättää lyöntejä väliin. Tietenkin iso ongelma on sekin että perustyö ei enää maistu valkoiselle väestölle ja elintaso on karannut liian korkeelle. Tulevaisuudessa ratkaistaan se että onko tärkeempää etelänmatka ja kaksi autoa vai toimiva terveydenhuolto.

 Kemiat kyllä saamme kohtaamaan kun löytyy oikea koostumus. Kouluasiat tulee tapetille heti tammikuussa sivistyslautakunnan ekassa kokouksessa. Kukkasiakin toivon mukaan saamme edes pikkasen sisääntuloväylille. Olisi varsin häpeällistä jos parin tonnin säästöllä tuhoaisimme Ilpon luomukset jotka moneen kertaan ovat haukkuneet hintansa. Halvalla huippulaatua- tämä pitäisi sisäistää joka jepen joka tasolla.

 Ja kun muistaa että elämme Pohjois-Satakunnan sydämessä, ymmärrämme paremmin miksi ruuhka-suomessa tehdään niin erikoisia päätöksiä. Helsingissä Kokoomus ja Vihreät jyllää ja niillä on yhtä vaille määräenemmistö eli inansa alle 50 %.  42 paikkaa 85:sta. Meillä vastaavasti liki 20 % eli 6/35 ! Hesassa mukaan vielä RKP ja vasemmistoliitto niin saadaan 2/3 osaa valtuustosta eli 56/85. Meillä alle 1/4 eli 8/35. Tämä selittää pitkälti sen että elämme niin eri maailmoissa.

 Tärkeintä on kuitenkin se että me uskomme itseemme ja haluamme näyttää sen tulevaisuudessakin. Pohjois-Satakunta kyllä pärjää kun liitymme yhteen emmekä anna etelän liikaa meitä komennella. Emme mekään niiden asioihin juurikaan puutu. Ajakoot raitsikoillaan ja pitäkööt eläimet häkeissään Korkeasaaressa, kunhan eivät ala uneksiin mistään kukkenhaimeista :) Ei ainakaan ennen kuin uusi lastensairaala on valmis ja maaseudun tiemäärärahat tuplattu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu

Ei liittovaltiolle!

Lauantai 16.11.2013 klo 20:03 - Teuvo Roskala

Aina vaan nopeammaksi menee homma maailmalla. Loppuviikon olimme Sampo Terhon vieraina Brysselissä ja eilen illalla kotiin palattuani totesin nuortuneeni vuoden, perustehtävien olevan hukassa sivistyslautakunnalta opettajien mukaan ja Lavian menevän väkisin naimisiin porilaisten kanssa!

  Suskia pitää tietenkin kiittää tästä nuorennusleikkauksesta, joskin miehillä yleensä markkina-arvo nousee iän mukana. Naisilla toisinpäin mikä tuntuu osaa hameväestä kovasti sapettavan. Se nyt vaan on luonnon laki :) En nyt tiedä sitten onko kaikkein fiksuin tapa tuoda tälläistä ikärasismia paikallislehden yleisönosastolle. Mutta koska hän niin kauniisti jo etukäteen anteeksi pyytää, niin lupaan tehdä omalta osaltani parhaani yrittäjien järjestökentässä että Susanna Helsingin päässä pärjäilee näillä kärjekkäillä kommenteillaan. Voi näet olla että pääkaupungin hienohelmat ei osaa aina myötämielisesti suhtautua kun vanttera emäntä saapuu maalta heitä komentelemaan.

 Opettajille voinen kertoa että sivistysjohtaja tuo nämä esitykset lautakunnalle. Varmaankin valmisteltuaan niitä puheenjohtajan kanssa joka ei ole Perussuomalaisista. Tokihan me asiantuntijoita uskotaan näissä asioissa. Eikä kolmella jäsenellä yhdeksästä mitään läpi äänestetä. Kyllä se on tässäkin enemmistön kanta, joka voittaa. Demokratiaa. Kannattaa myös huomioida että asioihin pitäisi puuttua silloin kun se olisi vielä oleellisesti helpompaa. Suomessa 20 vuotta sitten ja Kankaanpäässä vuosikymmen sitten. Nyt kun talous on ajettu kriisitilaan, apuun on huudettu Perussuomalaiset. Lähdimme mukaan vaikka osamme tiesimme. Haukkujahan siitä saa kun muiden jälkiä parsii. Isänmaallisuus ja velvollisuudentunto on ne kaksi aatetta, jotka ohittaa kaiken muun. Aina joku astuu ruoriin kun hätä on suurin. Nyt se on meidän osa.

 Lavia kuvio on uskomaton! Sanoin 2011 keväällä vaalien jälkeen että nyt koittaa hallitus tehdä maailman valmiiksi 4 vuodessa kun oppositioon jäi molemmat maaseutua puolustavat, Kesk. ja PS. Näin on käynyt ja meno järkyttävää. Onneksi 1,5 vuoden päästä on eduskuntavaalit ja onneksi meillä on perustuslaki. Eiköhän me laajaa yhteistyötä tekevä Pohjois-Satakunta pidetä pinnalla, olkoon sitten Virkkunen& co siitä mitä mieltä hyvänsä.

  Lyhyesti Brysselin keikasta. Tärkein sanoma oli se että Suomesta on siellä tällä hetkellä tasan yksi meppi joka ei kannata liittovaltiokehitystä! Hän on PS:n Sampo Terho. Tämä on se tärkein asia mikä meidän pitää saattaa suuren yleisön tietoisuuteen. Meidän mediamme suomessa kirjoittaa niin paljon asian sivusta, että oksat pois.

 Ihan virkistävää oli nähdä miten valtaisaksi on koneisto rakennettu. Yksi miljoonakaupunki saa päätulonsa pelkästään tästä parlamentista, siellä työskentelevistä ja vierailevista. Uskomatonta rahan haaskausta ja älytöntä byrokratiaa. 10 000 äänestystä vuodessa. Huh!

 Olli Rehnín kommentit oli pöyristyttäviä mutta helpommin ymmärrettäviä kun oli juuri läheltä nähnyt tuon glorian. Eipä takuulla kukaan tuolla keskiössä oleva haluakaan kriittisiä kommentteja. Täysin on futismies erkaantunut Mikkelin Palloilijoiden ajoista. Hienosti muuten Soini maalasi Rehnin nurkkaan! Sanoi että tämähän oli selvä tanssiinkutsu kun Rehn haastaa Perussuomalaiset. Mikä olisikaan sen makoisampaa, kuin että Rehn kovana eurofanina mukaan tulisi. Siinä Keskustalta katoaisi eu-vastaiset äänet kertaheitolla. Ne meidän pitää poimia tarkkaan vasuumme sillä ykkösiä pitää kesällä olla. Siitä on hyvä ponnistaa sitten eduskuntavaaleihin.

 Ei liittovaltiolle. Perussuomalaiset on ainoa joka liittovaltiota vastustaa. Kaikki muut kannattaa vaikka moni sen asian kieltääkin. Tarkennan tätä kuviota vielä myöhemmissä blokeissa. Nyt on tärkeintä viedä tätä ilosanomaa turuille ja toreille. Meidän pitää saada uusia äänestäjiä koska eu-myönteiset on jo pitkälti uurnilla käyneet. EU-vaalit tulee olemaan Perussuomalaisten tärkeimmät vaalit tähän mennessä. Muistakaa se.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU

Budjetin laadintaa

Tiistai 29.10.2013 klo 21:48 - Teuvo Roskala

 Likemmäs 4 tuntia istuttiin iltaa kauppiksella ja käytiin sivistyslautakunnan ylimääräisen kokouksen asialistaa läpi. Jokainen lautakunta oli velvoitettu uudestaan kokoontumaan, koska alkuperäisestä tavoitteesta oli jääty peräti 1,2 miljoonaa ensi yrityksellä kun ensi vuoden budjettia tässä taannoin valtuustossa käsiteltiin.

 Perjantaina jo kokoustettiin vapaamuotoisesti, joten tahtotila on kyllä äärettömän kova säästöjen löytämiseksi.

 Ja löytyihän niitä varmaan parin sadan tuhannen verran, jos nyt ei sitten valtio paljoa vedä tukiaan takaisin tuntikehyksen pienenemisen vuoksi. Joka suunnalta supistettiin. Joistakin asioista oltiin yksimielisiä koko hela lautakunta, mutta kyllä illan aikana äänestettiinkin. Varmaan likemmäs kymmenen kertaa? Joku meni 5-4 ja joku 7-2 jne. Tyhjääkin oli, muttei poissaolevia. On kyllä kova ollut lautakunnan osallistumisprosentti kokouksiin!

 Rehtorit oli taas hyvin edustettuina paikalla samaten kuin päivähoitopuoli. Käytin ensin lista läpi heidän kanssaan ja vapautettiin sitten tarkastaan koevihkoja. Paljon oli kysymyksiä ja kommentteja illan aikana jokaisella esittää.

Kouluverkkoasiaankin saatiin vihdoin kauan kaivattu oppilasraja. Esitin että koulujen oppilasmäärät tarkistetaan syyskuun 20. päivä vuosittain. Koulu jatkaa jos oppilaita on vähintään 25 tai oppilasennuste näyttää selvää kasvua lähivuosina.

 Kaija kannatti esitystä, äänestettiin missä ps ja keskusta äänesti puolesta, kok ja sd vastaan. Kd tyhjää. 5-3 (yksi tyhjä). Näin kyläkouluilla on taattu työrauha kuluvalle ja seuraavalle lukukaudelle. Sinä aikana pitää jokaisen kylän selvittää tahtotila koulun jatkolle, jos oppilasmäärät on hiemankin likellä tuota 25. 

 Toivotaan että muutkin tulosalueet on tavoitteissa pysyneet kokoustaessaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: budjetti

Kokouksia syksyn aluksi

Keskiviikko 9.10.2013 klo 22:01 - T.Roskala

 Hieman on jo vettä virrannut pikkujoessa sitten edellisen blogipäivityksen. Tuo *hieman* on sinänsä ihan hyvä termi, koska loppukesä on ollut melkein ennätyskuiva. Vasta tällä viikolla alkaa tilanne normalisoitua.

 Valtakunnan politiikassa on tapahtunut jatkuvalla syötöllä. Uusi puoluekin saatiin kesken kauden eduskuntaan ja ainakin yksi ministeri jatkaa omalla linjallaan. Linjalla, jota ei mikään maallinen laki koske. Toimiihan se, kun ei muut sitä tuomitse erottamisella. Se siinä on huonoa, että kansalaiset ottaa kyllä esimerkkiä hanakasti esikuviensa tekemisistä. " Mitä maksaa hautalana"...on erittäin suosittu ilmaisu kun kysytään urakkatarjouksia, alalla kuin alalla. Eiköhän lähipäivinä aleta isoissa konserneissa kieltämään keskijohtoa raportoimasta sattuneista vahinkoista ja vahinkonteoista omistajatahoa. Imagollisista syistä, siis.

 Paikallispolitiikassa tämä perinteinen syksyn koulujen alasajo-hanke sai taas tuulta siipiensä alle. Tällä kertaa tosin asian esille ottamisesta ei voi syyttävää sormea osoittaa mitään poliittista ryhmää kohti. Nyt kyllä hanke lähti liikkeelle ihan puhtaasti virkamiesvoimin. Eikä unohdeta naisiakaan, tasa-arvon vuoksi.

Viime syksyn vaalithan osoitti erittäin selvästi mitä mieltä Kankaanpääläiset oli tästä kyläkoulujen lopettamisuhasta. Perussuomalaiset nosti äänipottiaan liki tuhannella ja se oli muilta järjestään pois. Ainoastaan Kristilliset selvisi myös plussalle. Pari, kolme innokkainta kyläkoulun kaatajaa jäi rannalle uusia voimia keräämään ja hilkulla oli parilla muullakin läpimeno. Siksi on erittäin ymmärrettävää ettei siihen haluta koskea, edes pitkällä tikullakaan.

Kaiken tämän jälkeen tuntui ensin erittäin yllättävältä lukea sivistyslautakunnan esityslistalta, että taas uhattiin paria koulua. Hapuaa ja Vihteljärveä. Toki kun pari kertaa päätä pulisti, valkeni asian ydin. Tottahan virkamieskoneisto osaa laskea, kun sitä kerta työkseen tekee. Pistetään numeroita jonoon ja saadaan näennäissäästöksi reilu 120 000 per koulu. Kaksi koulua ja pelastetaan kuuden työpaikka! Hieman meinasi "säästö" jäädä vajaaksi, mutta viime hetkellä huomattiin että maksaahan se tietokoneiden korjauskin parissa kyläkoulussa. 20 000. Tuolla summalla sen varmaan aika monta nörttiä ottaisi kontolleen. Eli kun aikansa hatusta nostelee, jää käteen muutakin kuin kani. Kylät pitää saada entistä elinvoimaisemmaksi, sillä niihin se uusi väki muuttaa joka Kankaanpäähän saadaan. Ja niissä on yrittäjiä ja veronsa maksavia lapsiperheitä. Kouluja kaatamalla kuivattaisimme kylät ja sen myötä alkaisi taajamakin näivettyä alta aikayksikön.

 Samoin varmaan pitää se yhtälö että jos neljä kaveria tekee päivässä tehokasta työtä 6 tuntia ja loppu 2 h on " ei niin pakollista", niin yhdistämällä ne 4x6h saadaan 24 h. Siihen vaaditaan sitten kolme kaveria ja yksi pääsee/joutuu eläkeputkeen. Toki näille kolmelle tulee sitten koko 8 h päivä tarpeellista hommaa, mutta eikös tässä olekin juuri se jutun juju? Näin on toimittu yksityisellä puolella jo pari vuosikymmentä, eikä kuntien tai valtion virat saa olla mitään suojatyöpaikkoja.

 Ehdottomasti mukavammin ja asiantuntevammin homma menee, jos sen suorittaa esim. kaupunginjohtaja tai muu koko organisaation tunteva. Valtuustokin sen tarvittaessa suorittaa, mutta vaarana se että jossain kohtaa tulee kohtuuttomasti lisää hommaa ja toisessa löyhät säilyy. Se lie kaikille selvää, että suorittavalla puolella ei niitä löysiä enää monessakaan kohtaa ole.

Pakkohan meidän on säästää sieltä missä on mahdollista saada nopealla aikavälillä isoja säästöjä. Lomautukset auttaa myös ensi tilassa, jos ei sitten mennä suoriin irtisanomisiin. Lomautuksilla saadaan pehmeämpi lasku kun määräaikaisia soppareita loppuu ja jengiä jää eläkkeelle.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokous

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »