Yhteystiedot

Teuvo Roskala
Sävintie 65
38720 Vihteljärvi
0400 326635
http://www.roskala.com/
http://wihtis.com/
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskala
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskalaUutiset

15.10.2012Kurssi sojottaa kohti koillistaLue lisää »3.10.2012VaaligallupLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Verotus taitekohdassa

Maanantai 24.11.2014 klo 19:48 - valtuutettu Roskala

 9.11.2014

 Verotus on nyt tullut taitekohtaansa. Niin kunnissa kuin valtiontaloudessakin. Tämä alkaa olla nyt se piste, jonka yli mennessä etumerkki muuttuu  -merkkiseksi. Harmaa talous voimistaa otettaan.

 Miksi meillä Kankaanpäässä pitäisi jälleen nostaa veroja? Siksi, että valtionosuudet kunnille pienenee vuosi vuodelta.

 Miksi ne pienenee? Siihen on monta syytä enkä ala niitä nyt kaikkia tässä luetteloimaan. Isoimpana ylisuureksi lihotettu julkinen sektori jonka seurauksena saamme kantaa vettä vuotavalla saavilla varmaan hamaan tuomiopäivään saakka .Viennin hiipuminen vaatii pienentämään julkista taloutta ja nopeasti. Ei soi sahat entiseen malliin, eikä Nokian uutuusmalleja enää jonoteta yön yli kauppakeskuksissa. Ei voida odottaa tulojen kasvua, vaan menot on sopeutettava tulojen mukaan. Menopuolella on paljonkin karsittavaa, niihin en tässä näin Joulun alla puutu ettei tule kenelläkään paha mieli. Netistä löytyy tarkennuksia kyllä.

Kiinteistöverojen korotusta ajetaan läpi vanhanaikaisella ja hyväksi havaitulla numerokikkailulla. Esim. vakituiselle asumiselle esitetään 0,09 % korotusta, mikä kuulostaa varsin pieneltä korotukselta. Tosiasiassa siinä esitetään neljänneksen eli 25 % korotusta!! Jätetään ne nollat ja pilkut pois ja otetaan käytännön esimerkki. Naapurisi vuokraa sinulle muutaman kymmenen aarin kivisen maatilkun jonne kylvät ruista. Vuokraksi sovitaan 36 säkkiä jyviä vuodessa. Ja heti puintien jälkeen tämä vuokraisäntäsi ilmoittaakin että vuokra onkin nyt 45 säkkiä! Järkeilet päässäsi että 9 säkkiä lisää on neljännes 36 säkistä. Eli vuokranmaksu nousee kertalaakista neljänneksen eli 25 %.  Ei tunnukaan enää niin pikkusummalta…..

 Nyt on tämä verotuksen jatkuvan kiristämisen tie kuljettu loppuun. Niin meillä kuin koko valtakunnassa. Jos tästä suosta halutaan tosissaan nousta, niin on pureuduttava rakenteisiin. Sitä on nyt toisteltu vuodesta toiseen, mutta käytännössä ei mitään tapahdu. Missä on ne kunnillekin luvatut byrokratian purkamiset? Taisi mennä Jykän salkussa Brysselin torille.


 ”Tapa talonpoika päivässä” oli Arvo Salon lanseeraama slogani takavuosina. Hyvin onkin paikkansa pitänyt, sillä maatilojen määrä on räjähdysmäisesti pudonnut. Iso kiitos siitä kuuluu myös EU:lle.

 Nyt pitää tämä iskulause sovitella ajan henkeen sopivaksi.

 
 Miltä kuulostaisi…” Vähennä virka viikossa, toimi tarvittaessa ”. Eli byrokratiaa ja päällekkäistä hallintoa on karsittava mahdollisuuksien mukaan. Niin pääkallon paikalla kuin maakunnissa. Niihin talkoisiin pitää osallistua jokaisen, puoluekantaan katsomatta.

 Mistäkö sitten rahat tilalle kun veroja ei enää voi nostaa? Niiden säästöjen keksiminen ei ole meidän päättäjien pääasiallinen tehtävä. Sitä varten meillä on päteviä virkamiehiä jotka on tämän himmelin aikanaan  rakentaneetkin. Hyviä neuvoja toki voimme antaa pyytämättäkin.

 Jos virkojen ja vakanssien yhdisteleminen etenee turhan  hitaasti, on muitakin keinoja.  Velan otto luonnollisesti yksi, mutta kovasti alkaa olemaan limiitit jo ennestään pakkasella. Velka on veli otettaessa, mutta maksettaessa…niin…onko se serkku vai peräti pikkuserkku Porista. Joka tapauksessa kansaa ei voi veroilla loputtomiin rangaista. Amerikan vallankumous alkoi 1700-luvun lopulla juuri verotuksesta ja turhasta sääntelystä johtuen.

Lomautus on yksi keino, mitä tälläkin hetkellä joudutaan käyttämään monessa firmassa niin meillä kuin muualla.Omakohtaista kokemusta on siitä tälläkin hetkellä.  Se ei saa olla mikään mörkö eikä kunnat  saa sen suhteen olla mikään suojavyöhyke.  Ensin pitää karsia väkeä mistä voidaan, sitten lomautetaan ja vasta viimeisenä tulee verojen korotukset. Tämän pitää olla marssijärjestys. Ei yksityiset firmatkaan voi rahapulan iskiessä mennä asiakkailta tai kuntalaisilta keräämään lisää rahaa jos ei ole antaa mitään vastiketta sille. Kyllä silloin pitää pureutua rakenteisiin.

  Nyt kun vuodenvaihteessa on vielä  tulossa pakollinen 30 euron ekomaksu, olisi kohtuutonta mennä nostamaan vielä verojakin.

Ehdotan että emme nosta kiinteistöverotusta Kankaanpäässä muuta kuin valtion määräämään minimitasoon. Tarkoittaa sadasosaprosentin nousua sekä vakituisessa että muun asumisen kohdalla, mikäli oikein olen tulkinnut kaupunginkamreerin sinänsä ansiokkaasti tekemää selvitystä laista ja velvotteista kiinteistöverojen suhteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verot