Yhteystiedot

Teuvo Roskala
Sävintie 65
38720 Vihteljärvi
0400 326635
http://www.roskala.com/
http://wihtis.com/
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskala
http://www.facebook.com/#!/teuvo.roskala



Uutiset

15.10.2012Kurssi sojottaa kohti koillistaLue lisää »3.10.2012VaaligallupLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Syksyn deadline

Lauantai 20.7.2013 klo 13.42 - T.Roskala


 Kesä alkaa pikkuhiljaa kallistumaan loppupuolelle ja sitä myötä yhteiskunta taas herää eloon. Näin siis pohjolassa. Etelämpänä eurooppaa paras lomasesonki on vasta edessäpäin. Voisi olla meilläkin järkevää siirtää rytmitystä pari viikkoa eteenpäin eli heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin olisi se "suden hetki".  Normikesinä se on yleensä kaikista lämpöisinkin vaihe mutta nyt kyllä alkoi viikko vapun jälkeen sellainen lämpöbuumi että tuskin siihen enää päästään. Tai sitten elokuun puolella otetaan huima loppukiri. Ensi viikon puolella jo pitäisi helteiden palata ja mikäs sen mukavampaa.

 Syksystä on jokatapauksessa tulossa huiman mielenkiintoinen, ainakin poliittisesti. Hallitus joutuu olemaan mukana kaikkein kovimmassa paikassaan mitä on kuluneet reilut pari vuotta tarjoillut. Nimittäin tuloneuvottelujen kummeina. Eiköhän siinä vaiheessa ole jo pakko tunnustaa väriä, vaikka kuinka haluttaisi jatkaa ikuisina sydänystävinä jazzien jälkimainingeissa.

Tosiasiahan on se ettei voida enää millään odotella vajaata kahta vuotta, että aletaan pistään rakenteita kuntoon ja tunnustamaan tosiasioita. Niitähän on ainakin ne, että nyt pitää alkaa elään nykyaikaa ja toimia vallitsevan taloustilanteen mukaan. Ei voida enää hokea mantraa...saavutetuista eduista ei luovuta.

 Oli niin toista näitä etuja toteuttaa, kun maa kasvoi sotien jälkeen että kohisi ja töitä löytyi melkein kaikille. Koneellistuminen oli vasta alkuvaiheissaan.

 Tuli eläkejärjestelmä, tuli palkallista kesälomaa viikko, kaksi, tuli jopa viisipäiväinen työviikko! Ja eikun lisää etuja...tuli monenlaista urakkalisää, työvuosi- ja kokemuslisää. Tuli enemmän palkallista lomaa ja jossain vaiheessa sitä alettiin talvisinkin pitää. Tuli ilmainen terveydenhuolto, työvaatteet, sapattivapaat...tuli tilapäisesti lomaltapaluuraha sen vuoksi kun porukat tuppasi jäämään ruotsiin volvolle töihin oltuaan kesälomareissulla serkun luona. Tämä raha kulkee nykyään monella alalla nimellä lomaraha ja on todellakin aikanaan sovittu tilapäisratkaisuksi! Samoin tuli tilapäiseksi ns. pekkaset eli työajan lyhennykset. Taisi olla ensi alkuun 4 tai 6 päivää nämä tulopoliittisen selvitysmiehen  Matti Pekkasen mukaan nimetyt päivät. Ja tilapäisyys on muuttunut liki 20 päivän palkalliseksi vapaaksi....

 Äitiysvapaat, isyysvapaat...kyllähän näitä piisaa luetella vaikka toinen tunti mutta tässä osa. Aika hyvin ymmärtänee, miksi niin monelle pienyrittäjälle on sen ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaaminen niin korkea kynnys. Kun ei sen työntekijän poispistäminenkään ole kovin helppo operaatio, jos ei satu työnjälki miellyttämään. Jos ei tee varsinaista virhettä, niin kallis paukku.

 Mutta...hyvä työntekijä on aina palkkansa ansainnut ja on firmalle aivan korvaamaton. Silleen sen kuuluukin mennä. Tämän vuoksi tehdään työehtosopimukset ja homma pelittää suomessa varsin hyvin.

 Nyt on kuitenkin suomi muun euroopan mukana sellaisessa taloussyöksyssä että oksat pois. Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Järventaus heitti taas kehiin moneen kertaan puhutun asian eli lomarahojen ja pekkasten poiston. Tuskin ne kaikki kerralla poistuu, mutta ei tälläsiä ehdotuksia saa suoraan tyrmätäkään kuten SAK:n taholta heti tehtiin. Kyllä nyt on jokaisen kansalaisen ymmärrettävä että jos meinataan edes jotain työtä suomessa pitää, on kustannuksia alennettava. Toki siinä on vaaransa että syö ostovoimaa jossain määrin, mutta uskon silti että suurin osa lomarahoista menee ns. hussinkiin. Vai millä muuten elettäisiin se 11 kk kun niitä ei makseta? Elintaso tulee putoamaan joka sektorilla mutta samalla voi elämisen taso nousta.

 Isojen kihojen on näytettävä esimerkkiä ja kultaiset kädenpuristukset ja ylisuuret bonukset pitää loppua. Sieltä päästä se pitää lähteä, esimerkin näyttäminen.

 Selvää on että lähivuosina työttömiä tulee lisää ja monessa firmassa tullaan esittämään että luovutko lomarahasta, luovutko pekkasista vai luovutko työpaikasta? Oven takana on monta kyselijää. On huomattavasti reilumpaa että näistä säästyneistä varoista osoitetaan toinen puoli suoraan palkannousuina työntekijöille. Ja sen mukaan, miten tulee jälkeä. Ei ole mitään järkeä että kaikille maksetaan samansuuruista palkkaa samasta työstä, mitä toinen tekee paljon paremmin ja tehokkaammin. Peruspalkka olkoon sama mutta lomapalkoista ym. säästyneistä varoista ohjataan rahaa kannustavampaan malliin. Urakkatyöt taas kunniaan.

Avainsanat: syksy


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini